Instalarea tinerilor fermieri, abia în 2024? Ultimele informații privind lansarea finanțării

Deși oficialii de la Ministerul Agriculturii au anunțat, în repetate rânduri, că numeroase linii de finanțare vor fi lansate în lunile octombrie și noiembrie, se pare că unele dintre acestea ar putea fi amânate din nou. Acesta este și cazul celei pentru instalarea tinerilor fermieri, pe care unele voci din cadrul AFIR vor să o împingă către primăvara anului 2024. 

Experții în domeniul fondurilor europene susțin chiar că o astfel de decizie ar fi oportună, lansarea intervenției pentru instalarea tinerilor fermieri acum ar scoate din joc multe proiecte, care nu mai au posibilitatea să realizeze transferurile de exploatații.

Totodată, specialiștii susțin că în această perioadă, nici controalele realizate de inspectorii AFIR nu și-ar avea rostul, pentru că unele culturi nu pot fi verificate pe perioada iernii.

”Dinspre AFIR, nu este o informație oficială, dar se zvonește că se încearcă împingerea măsurilor spre primăvară, inclusiv lansarea. Ei nu sunt pregătiți în acest moment să lanseze și să se facă o absorbție reală în 2023. În ceea ce privește tinerii fermieri, spre exemplu, pentru mine este ilogic să lanseze o măsură acum, deoarece dacă nu s-au făcut transferurile de exploatație, nici nu se mai pot face din punct de vedere al APIA. Și atunci este mai bine să-i lăsăm pe tinerii fermieri până anul viitor, chiar dacă mulți mă vor înjura acum. Este o realitate.

Din păcate, în acest moment nu se mai poate realiza decât foarte greu transferul unor exploatații; sau pierd subvenții, sau efectiv nu se mai înregistrează. Ca să avem o competiție reală, aș împinge tinerii fermieri către primăvară. În ceea ce privește celelalte măsuri, cum ar fi infrastructura agricolă, pentru care primăriile au pregătite studiile de fezabilitate de ani de zile, le-aș da drumul. Nu văd ce se mai discută pe o infrastructură a drumurilor agricole și comunale”, a precizat consultantul Cosmin Măglaș pentru AGRO TV.

Potrivit celor mai recente declarații ale ministrului agriculturii, Florin Barbu, instalarea tinerilor fermieri ar urma să fie lansată până în data de 30 noiembrie 2023. Rămâne de văzut dacă acest termen va mai fi amânat sau nu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

  1. cereți în continuare parerea unor consultanți care habar nu au pe ce lume trăiesc….numai prostii. Cum rămâne cu cei care au investit,au preluat exploatații..etc. Tot ceea ce au făcut trebuie aruncat la gunoi …și apropo expertule în ultimele sesiuni vizitele în teren s-au făcut tot la finele anului. RUSINE!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole