INSPECTORII APIA AU ÎNCEPUT CONTROALELE ÎN VRANCEA. SUNT VIZATE ZONELE MONTANE

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început controlul fermierilor  pentru cererile de plată depuse în acest an. Conform calendarului stabilit, acțiunea a pornit prin ordin de ministru și trebuie încheiată până la 1 octombrie astfel încât plata avansului către fermieri să fie realizată după 16 octombrie. APIA Vrancea a stabilit în acest an un eșantion de 353 fermieri cu 6707 parcele la controlul clasic și 16113 fermieri prin teledetecție. De precizat că 6462 de parcele la controlul clasic sunt în Vrancea iar celelalte sunt în alte județe, precum Brăila, Buzău, Galați, Constanța sau Olt. Inspectorii APIA din județele respective vor face verificări iar ulterior, rapoartele vor fi introduse la Vrancea.

 Directorul APIA, Ionel Partene, a menționat că aceste controale au fost demarate cu prioritate în zona de munte, unde sunt parcele mai greu accesibile, cu alunecări de teren. „Controalele se vor realiza în termenul stabilit prin ordinul de ministru, până la data de 1 octombrie. Nu vor fi probleme pentru finalizarea acestei acțiuni astfel încât avansul să fie achitat la timp către fermieri”, a spus directorul APIA, Ionel Partene., Eșantionul de fermieri care intră la controlul anual trebuie să fie de minim 5% din numărul celor care au depus solicitări, conform regulilor APIA.

La finalul campaniei erau înregistrate 22128 cereri, pentru o suprafață de 161605,4 hectare, cu peste cinci mii hectare mai mult decât anul trecut. Până la plata avansului, APIA acordă adeverințe pentru fermierii care beneficiază de schemele de plată (schema de plată unică pe suprafață, plată redistributivă, măsuri compensatorii de dezvoltare rurală (Măsura 10, Măsura 11 și Măsura 13) implementate în cadrul Campaniei 2018. La fel ca în anii trecuți, APIA a încheiat convenții cu 16 instituţii bancare și non-bancare în vederea eliberării de adeverințe. Adeverințele se eliberează pentru cei care intenţionează sa acceseze credite în vederea finanţării activităţilor curente, de la instituţiile bancare și non-bancare care au încheiat convenţii cu APIA. „La solicitarea scrisă a fermierului, Agenția eliberează o adeverinţă prin care confirmă că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2018 solicitând sprijin pentru schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, și/sau pentru măsuri compensatorii de dezvoltare rurală. Valoarea creditului va fi de până la 80% din valoarea sumei calculate conform adeverinţei eliberate de APIA. Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor, se arată într-un comunicat al APIA.

Instituția menționează că dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2% iar în privința comisioanelor practicate de instituțiile finanțatoare, fermierii trebuie să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult