12 August 2022 - 03:07

Despre exportul de cereale, INS confirmă ce zic și fermierii: „Suntem tributari traderilor străini”

Cifrele Institutului Național de Statistică (INS) ne plasează printre primii cinci comercianți de cereale din blocul comunitar european (UE27), principalele destinații fiind țările terțe.

De altfel, România exportă cereale spre mai bine de 70 de destinații, incluzând aici Asia, Orientul Mijlociu sau zona de sud-est, Egipt, Arabia Saudită sau Filipine. Către aceste zone, anul trecut, țara noastră a exportat cereale, în 2020, în valoare de aproape jumătate de miliard de euro.

Potrivit precizărilor făcute de șeful Pro Agro, Ionel Arion, pentru ZF, România este tributară traderilor străini.

„Suntem tributarii traderilor străini şi exportăm cerealele româneşti acolo unde au semnat ei contracte economice. Arabia Saudită nu poate produce cereale şi atunci ia din bazinul Mării Negre, din Rusia, Ucraina şi România. Practic, vindem acolo unde au traderii pieţe deschise, pentru că statul român nu mai are calitatea de a deschide noi pieţe, cum fac, de altfel, alte state europene, chiar şi din estul Europei”, a spus cu amărăciune în glas liderul organizației citate.

În anul anterior, țara noastră a comercializat peste graniță 11,4 milioane de tone de cereale în valoare de 2,16 miliarde de euro, potrivit datelor de la INS. Primii zece cumpărători au achiziţionat 6,7 milioane de tone de cereale şi au plătit 1,2 miliarde de euro, ceea ce înseamnă peste jumătate din valoarea totală. Faţă de anii anteriori, volumul a crescut pe fondul crizei coronavirusului, însă valoarea a fost similară cu cea din 2019. În prezent, însă, preţurile cerealelor au ajuns la un maxim record pe burse.

UE27 este, la ora actuală, un net exportator de cereale. De altfel, schimburile comerciale mondiale cu cereale reprezintă aproximativ 8% din comerţul cu produse agroalimentare anuale din blocul comunitar european, potrivit celor mai recente statistici.

În 2019, ultimul an pentru care există date disponibile, exportul de cereale a cunoscut o majorare de 39% faţă de 2018, potrivit unui raport al Comisiei Europene. Conform documentului amintit anterior, există mult potenţial de export neexploatat încă, fiind vizate destinații cum sunt Tunisia şi Algeria.

Tot în 2019, Franţa, Germania şi România ocupau primele trei locuri în ceea ce privește exportul de cereale din UE. Având în vedere însă că producţia de cereale din România a scăzut în anul agricol 2020 cu aproape 40% din cauza secetei, de la 30 de milioane de tone până la 18,9 milioane de tone, sunt șanse mari ca țara noastră să-şi piardă poziţia din top. Chiar și așa, am rămas un important exportator de cereale.

România a cunoscut o cerere mai mare pentru cereale şi din vestul Europei în 2020, potrivit fermierilor şi traderilor locali, lucru evidențiat inclusiv de cifre. Spania a urcat pe locul 2 în topul primelor ţări în care ajung cerealele româneşti, iar Italia şi Olanda se află şi ele în top zece.

„A crescut volumul exportat în Spania, pentru că ei sunt mari crescători de porci şi au nevoie pentru hrana animalelor. Paradoxal este că şi noi suntem una dintre principalele ţări de export pentru carne de porc tip carcasă din Spania”, a adăugat Ionel Arion.

Companiile de la noi din țară care operează terminale de cereale intermodale, cele care se ocupă cu tradingul de cereale sau operatorii portuari au deschis piețe ca Benelux, Germania, Olanda și Indonezia sau Republica Coreea și au în vedere mai multe țări din Africa de Nord.

De altfel, Coreea de Sud a fost una dintre primele zece ţări în care România a exportat o cantitate însemnată, 466.000 de tone, în valoare de 80 de milioane de euro, mai arată datele de la INS.

Cofco International Romania (fosta Nidera), CHS, Cargill, ADM, Ameropa şi Glencore au fost cei mai mari exportatori de cereale în 2020, potrivit datelor publice.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole