Initiativa AIPROM privind identificarea absentei solutiilor de protectie a plantelor pentru cele mai importante culturi din Romania

Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România – AIPROM a inițiat un proiect important pentru agricultura din țara noastră în vederea identificării bolilor și dăunătorilor pentru care soluțiile de protecție a plantelor autorizate pentru utilizare în România nu sunt suficiente și satisfăcătoare. Proiectul are ca scop și evaluarea pierderilor de calitate și cantitate survenite ca urmare a lipsei soluțiilor adecvate.

În contextul reducerii cu 50% a riscului și a utilizării pesticidelor, condiție ce se regăsește în strategia Comisiei Europene – De la fermă la consumator, inițiativa AIPROM își propune să ridice un semnal de alarmă la nivelul autorităților cu privire la impactul absenței acestor produse asupra sectorului agricol. Fără aceste produse de protecție a plantelor, există un pericol potențial de a priva piața românească de produse sigure, suficiente și de calitate, de reducere a eficienței cultivării anumitor culturi de câmp și a veniturilor fermierilor precum și a numărului de locuri de muncă.

În prezent, fermierul român a rămas cu foarte puține opțiuni în ceea ce privește soluțiile de protecție a culturilor împotriva atacului bolilor, dăunătorilor și buruienilor. Fermierii sunt permanent presați să adopte soluții de protecție non-chimică a culturilor, dar fără să dețină informații, cunoștințe necesare și suficiente produse alternative disponibile.

Prin acest studiu, AIPROM și-a propus să furnizeze argumente puternice și indiscutabile negociatorilor români din Parlamentul European care vor fi angajați în apărarea poziției țării noastre în momentul în care vor fi discutate măsurile restrictive incluse în strategiile De la fermă la consumator și Biodiversitate 2030.

Pentru realizarea acestui studiu au fost stabilite câteva etape de implementare. În acest moment, Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România se află în faza de definitivare a echipei de proiect ce va include experți din partea companiilor membre AIPROM, reprezentanți ai distribuitorilor de produse de protecție a plantelor, precum și reprezentanți ai fermierilor.

f6c6e590 4767 470c bf2f baafe78bb129

  • 12 Iunie Formarea echipei și definitivarea obiectivelor pentru fiecare membru al echipei
  • 27 Iunie Definitivarea echipei de proiect și transmiterea către echipă a variantei finale a planului de proiect
  • 10 Iulie Punct intermediar de control și efectuarea modificărilor necesare (în acord cu echipa de proiect)
  • 17 Iulie Finalizarea colectării datelor
  • 20 – 24 Iulie Ajustarea finală a datelor colectate (în acord cu echipa de proiect)
  • 31 Iulie Completarea versiunii brute a raportului cu datele colectate
  • August Prezentarea echipei de proiect a raportului final și efectuarea modificărilor finale
  • August Finalizarea colectării modificărilor finale de la membrii echipei de proiect
  • August Transmiterea raportului final către membrii board-ului
  • Septembrie – Noiembrie Prezentarea raportului final membrilor și transmiterea acestuia către autorități (Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Autoritatea Națională Fitosanitară) și deputații din comisiile: Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) și Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară (ENVI) din Parlamentul European.

76eca82a 5068 427b 97a2 ec247321ce1e

Săptămâna trecută, Adunarea Generală ECPA a decis ca, începând cu 1 ianuarie 2021, European Crop Protection Association (ECPA) să se numească CropLife Europe. Această decizie vine în urma repoziționării de esență a industriei de protecția plantelor pentru a răspunde cât mai bine oportunităților și provocărilor generate de implementarea proiectelor reformatoare europene precum: Pactul Verde European, strategia De la fermă la consumator și Biodiversitate 2030.

Având în vedere evoluțiile tehnologice înregistrate în ultima perioadă în domeniul protecției plantelor, membrii Asociației Industriei de Protecția Plantelor din România – AIPROM sunt astăzi furnizori de tehnologie pentru protecția culturilor și nu vând doar produse de protecție a plantelor. În acest sens, ne dorim să fim percepuți ca parteneri credibili și să participăm activ la discuțiile ce vor avea loc în perioada următoare atât la nivel național, cât și european în ceea ce privește sustenabilitatea agriculturii din Uniunea Europeană.

Suntem pregătiți să susținem activ agricultura României și să îi ajutăm pe fermierii români să-și continue activitatea în câmp, oferindu-le toate instrumentele de care au nevoie pentru a-și proteja plantele de atacul bolilor, dăunătorilor și buruienilor.

Views: 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  ARTICOLE RECENTE   

PUBLICITATE

© AGRO TV 2024 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture