INHGA: Cod Portocaliu de inundații pe râuri din trei județe din Transilvania și Banat

inundatieHidrologii au emis, miercuri, noi avertizări Cod Portocaliu de inundații, cu posibile depășiri ale Cotelor de inundație și de apărare, valabile până joi după-amiază în bazine hidrografice din județe aflate în zona Transilvaniei și Banatului.
Conform prognozei Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), până la ora 00,00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu posibile efecte de inundații locale și creșteri rapide de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de inundație, pe râurile mici din bazinul Cerna (afluent al Mureșului) și afluenții mici ai Mureșului, aferenți sectorului din zona localității Deva, județul Hunedoara.
De asemenea, în intervalul 15 iunie, ora 15,00 — 16 iunie, ora 14,00, va fi în vigoare avertizarea Cod Portocaliu de inundație pe cursurile inferioare ale Timișului (sector aval Șag) și Bârzavei (sector aval Moniom) — județele Caraș-Severin și Timiș. Fenomenele menționate se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinele hidrografice ale râurilor Govajdia, Zlaști și Peștiș.
Pe de altă parte, până joi, la ora 14,00, va fi Cod Galben de inundații pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna (județele Sălaj și Satu Mare), Crișul Negru, Crișul Alb — județele Bihor, Arad și Hunedoara, Bega Veche, Timiș, Bârzava, Moravița (județele Caraș-Severin și Timiș).
Totodată, în intervalul 15 iunie, ora 15,00 — 16 iunie, ora 6,00, se vor produce fenomene hidrologice importante pe râurile din bazinele hidrografice: Barcău — bazin superior și afluenți (județele Sălaj și Bihor), Someșul Mic — bazin superior și afluenți (județul Cluj), Mureș superior (județele Harghita și Mureș) și afluenții săi din județele Harghita, Mureș, Cluj, Alba, Sibiu, Hunedoara și Arad, Bega—bazin superior și afluenți (județul Timiș), bazinele superioare ale râurilor Caraș și Nera (județul Caraș Severin), afluenții mici ai Oltului din județele Harghita, Covasna, Brașov și Sibiu), Bârlad — afluenți bazin inferior, afluenții mici ai Siretului inferior (județele Vrancea și Galați), afluenții mici ai Prutului din județele Vaslui și Galați și râurile din Dobrogea (județele Constanța și Tulcea).
Hidrologii menționează că fenomenele similare se pot produce cu probabilitate mai mare, miercuri între orele 16,00 — 21,00.
Avertizările hidrologice au fost transmise către: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Administrația Națională Apele Române, Ministerul Administrației și Internelor, S.C. Hidroelectrica S.A., Administrațiile Bazinale de Apă: Mureș, Someș-Tisa, Crișuri, Mureș, Banat, Jiu, Olt, Argeș-Vedea, Buzău-Ialomița, Siret, Prut-Bârlad, Dobrogea-Litoral.(Sursa: AGERPRES)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole