16 mai 2022 - 07:26

Vești îngrijorătoare dinspre ruși – cum ne descurcăm dacă ne lasă fără gaze?

O să avem la dispoziție gaze naturale, chiar dacă mai puține, chiar și în situația de nedorit a unui război între Rusia și Ucraina, anunță surse din industrie.

Livrarea de gaze din Rusia este făcută acum, în parte, prin conducte care trec prin Ucraina, așa că un posibil conflict armat între cele două țări ar tăia liniile de aprovizionare. Așa că, preventiv, guvernul american a discutat cu mai multe companii de energie planuri de urgență pentru furnizarea de gaze în Uniunea Europeană în cazul unui război Rusia-Ucraina, anunță doi oficiali americani şi două surse din industrie.

Statele Unite sunt îngrijorate că Rusia se pregăteşte pentru posibilitatea unui nou atac militar asupra ţării pe care a invadat-o în 2014, iar statele europene dependente de importurile de gaze din Rusia se tem de o stopare a acestor livrări, ceea ce ar duce la o criză energetică fără precedent. De altfel, probleme în această chestiune au tot fost, dar până acum era vorba doar de taxe pentru transportul gazului și nu se punea problema unui conflict armat. Este bine să spunem că România, al doilea producător de gaze din Uniune, a ajuns să importe, în primele 11 luni din anul trecut, o cantitate de gaze naturale de 2,5 milioane tone echivalent petrol. Ca să înțelegem exact situația, asta înseamnă cu aproape 70 la sută mai mult față de importurile din 2020.iar asta nu ne face deloc încrezători în viitor, ba chiar puțin îngrijorați de această dependență de gazul rusesc. Este adevărat că Moscova are tot interesul să vândă gazul natural extras, dar la fel de adevărat este și că îl poate folosi drept mijloc de șantaj în caz de neînțelegeri sau conflicte.

Așa că acum oficialii Departamentului de Stat, adică Ministerul de Externe de la Washington, au abordat mai multe companii pentru a întreba de unde ar putea veni livrările suplimentare de gaz dacă va fi nevoie. Iar răspunsul nu e unul bun – companiile le-au spus oficialilor guvernamentali americani că rezervele globale de gaze sunt limitate şi că există puţine gaze disponibile pentru a înlocui volumele mari din Rusia. Uniunea Europeană depinde de Rusia pentru aproximativ o treime din necesarul său de gaze, iar sancţiunile americane în cazul unui conflict ar putea perturba această aprovizionare. Orice întrerupere a livrărilor de gaze ale Rusiei către Europa ar amplifica o criză energetică cauzată de lipsa combustibilului. Preţurile record ale energiei, și nu are nici un rost să vă vorbesc de facturile astronomice, au crescut facturile pentru consumatori, precum şi costurile companiilor şi au stârnit proteste în unele ţări.

Rusia neagă că intenţionează să atace Ucraina, dar imagini apărute în publicația germană Bild arată zeci de trenuri transportând echipament militar spre granița cu Ucraina. Nouă ne rămâne doar să așteptăm, pentru că nici măcar ca stat nu putem face mare lucru acum. Este adevărat că am fi putut, de exemplu să scoatem gaze naturale din Marea Neagră; dar dacă lumea nu s-a înțeles și nici politicienii nu s-au străduit, ce sa mai vorbim? Rămâne să așteptăm, sperând să fie liniște în regiune și să nu mai crească și mai mult facturile.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.