Asociația Română a Comercianților de Produse Agricole (ARCPA) solicită implicarea autorităților statului în vederea îmbunătățirii infrastructurii de transport intern și sprijin pentru a putea intra pe noi piețe de export, ținând cont de competiția acerbă de pe piața cerealelor.
„Dacă ne întrebăm ce trebuie să facă România pentru a fi competitivă în raport cu marii jucători de pe piața cerealelor, părerea mea este că nu trebuie să concurăm cu Rusia pe volume exportate. Noi trebuie să ne propunem, împreună cu fermierii noștri, să fim mai rentabili decât fermierii din Rusia, industria locală să fie mai rentabilă decât cea din Rusia, iar transportatorii noștri să aibă mai mult succes. Trebuie să avem eficiență în fluxurile pe care le administrăm. Mi-e teamă că în cazul în care ne mișcăm cu 17 km/oră în traficul feroviar și nu o să corectăm lucrul acesta destul de repede o să avem probleme din ce în ce mai mari în viitor. Acesta este punctul nostru cel mai slab și avem nevoie de o implicare mult mai semnificativă din partea autorităților statului”, a afirmat Vasile Varvaroi, președintele ARCPA, la o dezbatere de profil.
Acesta susține că rolul asociației este de a găsi destinații de export pentru producțiile fermierilor români, însă lanțul logistic de la fermieri până în port este destul de deficitar și cu costuri destul de ridicate în comparație cu competitorii din piața cerealelor.
Afirmațiile președintelui ARCPA au fost susținute și de reprezentatul unui operator de transport care a subliniat că logistica slabă din sector afectează prețul cerealelor, iar legislația românească din domeniu scumpește artificial transportul feroviar. În aceste condiții, reprezentatul societății de transport afirmă că, pentru a executa comenzile comercianților de cereale, sunt nevoiți să dubleze capacitatea de tracțiune, „ceea ce înseamnă costuri uriașe”, iar toate problemele care există pe logistica de transport îi afectează pe toți, operatori de transport, comercianți și fermieri.
„În 1990 noi căram circa un milion de tone pe zi la nivelul României, adică în jur de 360 de milioane de tone pe an, iar acum avem 46 de milioane de tone pe an. Anul trecut a fost unul catastrofal pe tot ceea ce a însemnat transport de cereale. Mă întreb cum poate o țară să decadă în așa hal încât în 20 de ani să își înjumătățească capacitatea de primire în Constanța, în condițiile în care ar trebui să fie al doilea port după Rotterdam? Tot portul este blocat cu vagoane vechi ale CFR Marfă care nici nu mai pot fi mutate de acolo. Nu este asigurată infrastructura dintre silozul din țară și silozul de export. Noi nu avem cu cine să discutăm, iar din aceste situații pierde fermierul, pierde comerciantul și pierde operatorul și statul nu are nicio problemă. Staul te taxează pe șina lui, dar tot el nu îți dă voie să circuli”, a explicat Lucia Bărbulescu, director general Barexim.
Ea a mai spus că agenții economici privați pot ajuta la creșterea eficienței, cu condiția să fie lăsați să lucreze și să li se creeze condiții adecvate, însă este foarte greu atâta timp cât „de ani de zile solicităm niște modificări legislative și nu primim nici un răspuns”.
„Este o problemă cu cartea verde a UE, care spune că până în anii 2030 toate țările UE trebuie să reducă cu cel puțin 30% transportul rutier ca să crească cel feroviar, dar la noi se iau măsurile total invers. Trebuie să ne informăm și să cerem ajutor la ministerul de resort pentru a ajunge la o normalitate, pentru că nu pierdem doar noi ci și economia națională”, a arătat directorul general al firmei de transport.
La rândul său, Constantin Vasile, membru în ARPCA, este de părere că eficientizarea devine extrem de importantă, mai ales că prețul cerealelor la fermieri este influențat direct de toate costurile care apar pe lanț, iar din aceste punct de vedere România trebuie integrată într-un context global.
Reprezentanții asociației și-au exprimat nemulțumirea și în ceea ce privește deschiderea de noi piețe pentru cerealele românești și au cerut sprijinul Ministerului Agriculturii și al autorităților competente pentru a îndeplini cerințele de export, la nivel de certificate fitosanitare, pentru Indonezia și Coreea de Sud.
În privința porumbului, asociația lucrează deja cu reprezentanții MADR la o variantă pentru a îndeplini cerințele fitosanitare pentru export de porumb nemodificat genetic în Coreea de Sud, conform legislației din România.
Potrivit unei analize realizate de portalul AgroFinanciar, în industria cerealelor din România se învârt în jur de 4,7 miliarde de euro, aceasta reprezentând valoarea producției de cereale și semințe oleaginoase în anii 2016/2017.
În acest sezon, valoarea exporturilor de cereale și semințe oleaginoase a depășit 3,2 miliarde de euro. În ultimul deceniu, exporturile de cereale și semințe oleaginoase ale României s-au dublat la 12,6 milioane de tone pe fondul creșterii producțiilor și al extinderii piețelor de export.
De asemenea, analiza mai arată că, în 10 ani, România a crescut cu 4,3 milioane de tone de cereale pe un avans de productivitate.
Potrivit sursei citate, România are un potențial de producție pe termen mediu de 31,1 milioane de tone de cereale, de la 20,4 milioane în prezent, respectiv un plus de 10,7 milioane de tone fața de volumul recoltat acum.
sursa: AGERPRES