Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 s-a produs, joi dimineață, la ora locală 6.50, în zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Cutremurul a fost înregistrat la o adâncime de 140 de kilometri. Constantin Ionescu, directorul INFP, a explicat faptul că nu sunt așteptate replici ale cutremurului, acesta fiind un seism normal pentru Vrancea.
În această dimineață s-a înregistrat cel mai puternic seism din ultimii patru ani
Cutremurul s-a produs la 69 km nord-est de Ploieşti, 76 km est de Braşov, 114 km vest de Brăila, 117 km vest de Galaţi, 118 km nord de Bucureşti, 126 km sud de Bacău şi 148 km nord-est de Piteşti. Un cutremur ceva mai mare, cu magnitudinea 5,8 pe Richter, a avut loc în octombrie 2018, în judeţul Buzău, iar în ianuarie 2020, a avut loc un alt cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe Richter în, judeţul Vrancea.
Reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă spun ca nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime.
Directorul INFP, Constantin Ionescu a declarat, la Digi24, că seismul a fost unul moderat pentru Vrancea și că seismele de genul acesta, din zonă, nu produc replici.
“Este un seism normal pentru Vrancea. De obicei, la câțiva ani se produce un cutremur cu magnitudinea între 5 și 6 pe zona respectivă. 5,3 e un cutremur moderat pentru Vrancea, cutremurele puternice pentru Vrancea sunt cele care produc pagube și au magnitudini de la 6,5 grade în sus”, a explicat seismologul.
Sistem de alertare seismică cu 25 de secunde înainte de a sosi unda periculoasă
„Am creat un sistem de alertare seismică la cutremur, cu 25 de secunde înainte de a sosi unda periculoasă în București, de exemplu, deci noi, ca institut avem capacitatea de a bloca instalațiile periculoase cu 25 de secunde înainte de a ajunge unda secundară în locația unde ne aflăm”, a mai spus reprezentantul INFP.
Ce se poate salva în 25 de secunde
Prin intermediul senzorilor montați atât la suprafață, cât și la 50 de metri sub pământ, pe o suprafață de 25 de kilometri, se transmit informații către observatorul seismologic despre cutremur. Cel mai important lucru este acela de a putea să se blocheze activitatea instalațiilor civile și industriale, cum ar fi gazul și energia electrică. Unda seismică ce pleacă din Vrancea, ajunge la Focșani în doar 6 secunde, iar la București în 25 de secunde, timp în care obiective de interes național cuplate la acest sistem de alarmare pot fi anunțate. Sistemul este legat de Centrala Nucleară de la Cernavodă, de Iradiatorul de la Măgurele, de Uzina de Apă Grea de la Turnu Severin, Reactorul Nuclear de la Pitești.
Magnitudinea și intensitatea sunt două caracteristici ale cutremurelor care spun multe despre ele. Mulți oameni sunt adesea confuzi cu privire la diferența dintre cele două.
Magnitudinea cutremurului
Magnitudinea unui cutremur este o valoare care îi spune cititorului cantitatea de energie seismică eliberată de acesta. Este o valoare unică și nu depinde de distanța față de epicentrul cutremurului. Se calculează prin măsurarea amplitudinii undelor seismic. Scara utilizată pentru a măsura magnitudinea unui cutremur se numește scară de magnitudine Richter. Aceasta este o scară logaritmică și atribuie valori de la 1-10 la magnitudinea oricărui cutremur.
Intensitate
Intensitatea unui cutremur indică efectele și daunele cauzate de acesta. Intensitatea variază pe măsură ce mergem mai departe de epicentrul cutremurului. Poate fi determinată făcând bilanțul devastărilor din zonele afectate de cutremur. Scara utilizată pentru a descrie intensitatea cutremurelor se numește Mercalli.