Informații cu privire la disponibilul de porumb din România și din zonă

Disponibilul de porumb românesc din recolta veche este tot mai dificil de accesat atunci când vine vorba de ofertele ultimelor săptămâni.

De asemenea, exporturile de porumb din Ucraina, de departe cea mai mare prezență exportatoare din regiune, se apropie de un plafon de export convenit între guvern și comercianți la începutul anului.

Acest lucru reduce în mod semnificativ opțiunile de aprovizionare din regiune, cu o nouă ofertă pentru recolta nouă de porumb care nu se așteaptă să înceapă să sosească în porturile FOB pentru câteva luni de acum încolo.

La noi în țară, vechea recoltă este aproape epuizată, sursele comerciale estimând că rămân disponibile pentru export undeva între 150.000 și 300.000 de tone.

Țara noastră a fost sub o cerere puternică, în special din partea unor țări din blocul comunitar european (UE27), în timp ce recolta a scăzut cu 38%, până la 10,8 milioane de tone, în condițiile unui an agricol extrem de secetos, potrivit datelor Comisiei Europene (CE).

„Exporturile au fost ferme, prețurile au fost ridicate și, să ne amintim, recolta a fost grav afectată de secetă. Vor exista încă unele exporturi în iulie, dar nu atât de multe ”, a spus un comerciant despre România, citat de AgriCensus.

- Publicitate -

Deja, România exportat deja 1,7 milioane de tone de porumb, care este încă mai mică decât media din ultimii trei ani, la 2,3 milioane de tone.

Porumbul ucrainean continuă să fie disponibil la export

În condițiile în care Ucraina este unul dintre cei mai mari producători de porumb din lume, acest stat non-UE aflat pe piața Mării Negre a exportat deja 1,18 milioane de tone în ultimele două săptămâni, ridicând cifra totală a exporturilor de la începutul anului de comercializare până la 4 iunie la un total 21,6 milioane de tone de porumb, potrivit statisticilor publicate vineri, 4 iunie 2021, de Ministerul ucrainean al Agriculturii.

Acest volum includ, de asemenea, cele 570.000 de tone care au fost exportate între 1 iulie – începutul anului de comercializare – și perioada septembrie, când producția din noul an de comercializare începe de obicei să ajungă în porturile de export în cantități mari.

Asta înseamnă că aproximativ 2,4 milioane de tone rămân disponibile pentru export în cadrul cotei de comercializare convenite de 24 de milioane de tone până la 1 iulie, deși estimarea oficială a exportului pentru țară este în prezent chiar mai mică – la 23,5 milioane de tone.

Ucraina a recoltat 29,8 milioane de tone, o cifră dezamăgitoare a producției, după ce condițiile secetoase au redus perspectivele de producție, în ciuda însămânțărilor pe o suprafață semnificativ crescută.

Cu toate acestea, cifra a fost actualizată ulterior la 30,3 milioane de tone, cu o utilizare internă prognozată la 7,3 milioane de tone și stocuri reportate de 2 milioane de tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

De asemenea, ministerul a prognozat stocuri finale la 1,5 milioane de tone, ceea ce înseamnă că volumul de porumb disponibil pentru a fi exportat înainte de sosirea noii culturi este deja limitat, chiar și fără plafonul de export.

Cifrele nu reflectă volumele care sunt deja sub încărcare în porturile țării, de cel puțin 297.000 de tone, volume rezervate cu ceva timp în urmă.

Cu SUA care desfășoară un uriaș program de export supraalimentat de China și Brazilia și care se confruntă cu semne de întrebare asupra nivelului producției sale culturi de porumb, Ucraina a beneficiat de explozii de competitivitate care au adus dobânda de cumpărare târzie din Africa de Nord, China și Orientul Mijlociu în ciuda concurenței puternice din Argentina.

Grâul intră în joc

În ceea ce privește exporturile de cereale ale Ucrainei, comerțul cu grâu a totalizat 410.000 de tone în această perioadă, ridicând volumul întreg exportat, până în prezent, în anul comercial actual, la 16 milioane de tone, în scădere cu 20% față de anul anterior.

Exporturile au fost stimulate de prețurile puternice la porumb, multe piețe de destinație căutând să amestece compoziția furajelor pentru a oferi protecție față de prețurile ridicate ale porumbului.

Acest lucru lasă 1,5 milioane de tone de grâu, sau aproximativ 375.000 de tone pe săptămână, disponibile pentru export, pentru a rămâne în cota de 17,5 milioane de tone de grâu.

În cele din urmă, exporturile de orz s-au menținut la aproximativ 4,1 milioane de tone, cu aproximativ 15% în urma rezultatului de anul trecut pentru aceeași perioadă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole