Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a început consultările cu organizațiile profesionale ale fermierilor privind elaborarea noului Plan Național Strategic (PNS). Rundele de consultări urmează să se desfășoare pe toată durata lunii noiembrie, timp în care noul PNS va fi scris pas cu pas.
Secretarul de stat MADR Marius Micu a vorbit despre întregul proces de elaborare a PNS în emisiunea ”Agricultura la Raport”, cu Ovidiu Ghinea. Potrivit oficialului MADR, primul draft urmează să fie publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii la începutul lunii decembrie.
”Începând cu data de 3 noiembrie, am avut prima formă de consultare, în sensul că ne-am întâlnit cu Comitetul Consultativ Tematic, care este de fapt comitetul umbrelă al grupurilor de lucru. Membri acestui comitet sunt organizații reprezentative, aproximativ 160 de organizații cu care ne vom consulta în această perioadă. Toate aceste organizații sunt împărțite pe grupuri de lucru tematice, pe fiecare intervenție în parte.
După această lună în care vom avea 17 întâlniri organizate cu aceste 160 de organizații, se va elabora într-un final primul draft agreat în urma consultărilor, care va fi postat pe site-ul Ministerului Agriculturii la începutul lunii decembrie, unde va intra într-o dezbatere publică mult mai generală, iar toate entitățile interesate vor putea transmite propuneri pe acest prim draft. După ce primim aceste propuneri, urmează să elaborăm draftul final până la sfârșitul lunii, care va fi trecut din nou prin comitetul consultativ tematic și transmis către Comisia Europeană, în cazul în care până atunci vom avea și regulamentele finalizate și infrastructura IT care să ne permită să încărcăm în mod oficial această variantă a PNS. Mie îmi place să cred că secțiunea aceasta finală va fi draftul final al PNS, însă perioada de elaborare nu se va opri la 31 decembrie 2021.
În 2022, avem un an de zile în care va trebui să avem consultări cu Comisia Europeană în baza documentului transmis, care cu siguranță vor necesita și alte consultări cu organizațiile. Noi estimăm că acest update se va finaliza undeva în luna iunie a anului 2022, după care va trebui să transpunem acest cadru în acte normative, transpunere pe care o vom finaliza până la sfârșitul anului 2022. Între timp, va trebui să ne asigurăm că avem și infrastructura IT atât la AFIR, pentru implementarea Pilonului II, cât și la APIA, pentru implementarea pilonului I”, a precizat Marius Micu în exclusivitate pentru AGRO TV.