Informații de ULTIMĂ ORĂ de la MADR! Curs obligatoriu pentru TOȚI fermierii

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat o modificare a proiectului de ordin privind sistemul de instruire şi certificare în scopul utilizării durabile a produselor de protecție a plantelor. Practic, noul ordin îi obligă pe toți fermierii care utilizează produse de protecția plantelor să absolve un curs de instruire în acest domeniu, organizat de Autoritatea Națională Fitosanitară.

Dacă într-o variantă precedentă a ordinului era stipulat faptul că la aceste cursuri se pot înscrie doar cei care au minimum studiile liceale absolvite, această condiție a fost eliminată, astfel că se vor putea înscrie toți fermierii, indiferent de nivelul de studii.

Situația a stârnit un val de confuzie în rândul fermierilor, astfel că în emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a dialogat cu secretarul de stat MADR, Costin Telehuz, pentru a lămuri problema. Iată ce ne-a declarat oficialul MADR:

”Sistemul de instruire e instituit de ceva vreme, e o obligație asumată de statul membru de mai mult timp, vine dintr-o directivă europeană. Cursurile sunt organizate în fiecare săptămână, sunt făcute online, iar testarea este tot online. Formarea se întâmplă luni, marți și miercuri, un număr total de 18 ore, iar în ziua următoare se face testarea. Necesitatea lor e stipulată în legislație.

Toată lumea este obligată să facă această instruire. E o regulă pe care nu am putut să o ocolim, o ținem sub control cât de mult putem. Cei care nu fac instruirea riscă o sancțiune conform legislației, o amendă. Până acum sancțiunile au fost ținute la minim. (…) Orice deținător de fermă care folosește produse de protecția plantelor este obligat să facă acest curs sau să aibă angajat pe cineva care a făcut acest curs. (…) Cursul se plătește, e o taxă de 195 lei.

Ordinul de ministru a fost modificat astăzi. Toată lumea se va putea înscrie la curs în curând, de îndată ce această modificare va intra în vigoare, poate să aibă și două clase. (…) Astăzi, de dimineață, am discutat cu domnul ministru, ne-am consultat împreună cu un colectiv de lucru, și am luat decizia să înlăturăm toate barierele legate de studii”, a precizat Costin Telehuz pentru AGRO TV.

- Publicitate -

Proiectul de act normativ poate fi consultat pe site-ul MADR, iar cei care au de făcut observații, le pot trimite în termen de 10 zile de la data publicării pe adresa de e-mail fitosanitar@anfdf.ro.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

12 COMENTARII

  1. De ce trebuie sa l facă și specialiștii în agricultură??? 4 sau 6 ani de studii superioare sunt nule ? Sau echivalate de un curs online de 18 ore și 195 lei ? Întreb așa pentru un prieten…….

  2. Domnule ministru cine se folosește de ce-i 195 de lei, tot o firmă apropiată pe acolo, și că de obicei in loc să simplificați, să ajutați fermieri dumneavoastră le mai puneți o piedică adică încă o hârtie în plus..

  3. Un astfel de curs online de instruire, de 18 ore, nu ar trebui sa fie obligatoriu pentru specialistii din agricultura.
    Fermierii ar trebui lasati sa isi faca treaba, nu sa fie conectati pe platforme inutile, faceti eventual instruirea la nivel de Apia, unde oricum fermierii se deplaseaza.
    Acesta este un aspect, doi: de ce se limiteaza organizarea acestui curs la Autoritatea Nationala Fitosanitara? Vreun interes de taxe?
    De ce sunt exclusi furnizorii autorizati de formare profesionala? Acestia, de cele mai multe ori, au ca si formatori, specialisti din randul profesorilor universitari de profil, mult superiori functionarilor care citesc fermierilor niste norme de pe hartie.

  4. Bună ziua.
    Unde mă pot înscrie.
    Care sunt pașii care trebuiesc urmați.
    Aș dori să mă înscriu la cursul de instruire pentru protecția plantelor

  5. Eu cred că cei ce au făcut o profesionala agricola ,un liceu agricol nu ar mai trebui să facă aceste cursuri.Nu vor fi nici mai deștepți nici mai buni profesioniști ,încasați niste bani,puneți lumea pe drum,pt.interesul cui?Al fermierului mici într-un caz ,lui (fermierului,taranului)numai i-ați luat nu i-ați dat…nici măcar ajutor …doar bete in roate,taxe impozite…

  6. Habarnistii de la MADR, intii sa puna ordine in legislatia fitosanitara, care e varza in Romania. Sa se inspire macar de pe la vecini, mai ales de la poloneji. Nu stiu decit sa adune taxe si impozite, si sa se foloseasca de lipitori de afise neinstruiti.

  7. Dacă ministerul crede ca o persoană cu 2 clase poate susține și absolvi un examen care ține de sănătatea consumatorilor, eu personal cred ca ar trebui sa elibereze acele funcții pt ca aici se urmărește doar sa mai aducă niște încasări prin acea taxa de 195 lei.
    Domnule ministru, un om care nu își poate scrie numele sau citește doar pe litere nu poate înțelege un lucru atât de complicat precum pesticidele, dar dacă dvs sunteți de altă părere vă provoc să eliminați acea taxă și să dovediți ca această șaradă nu este doar pt bani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole