Informații de ULTIMĂ ORĂ de la Azomureș! Se pregătește reluarea producției de îngrășăminte

Compania Azomureş a anunţat, la începutul acestei săptămâni, că ar putea relua producţia de îngrăşăminte pentru agricultură. Motivul este legat de lansarea pachetului european de sprijin pentru industriile energo-intensive, prin care companiile din domeniu ar putea primi un sprijin de până la 50 de milioane de euro.

În emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, realizatorul Constantin Rudnițchi a stat de vorbă cu purtătorul de cuvânt al Azomureș, Ovidiu Maior, pentru a afla mai multe detalii despre posibila reluare a producției de îngrășăminte. Potrivit acestuia, reînceperea producției depinde și de disponibilitatea de gaz de pe piață, iar Azomureș ar putea relua producția în aproximativ două săptămâni de la momentul când au gazul natural necesar asigurat.

”Vestea bună a apărut încă de săptămâna trecută, o dată cu anunțul Comisiei Europene de sprijinire a agriculturii europene prin cel puțin două măsuri, una directă către fermieri și una către companiile energo-intensive care produc inputuri pentru agricultură. E un ajutor de până la 50 milioane euro care se poate acorda ca să acopere diferența dintre prețul de achiziție al gazului natural și costul de producție al îngrășământului. Urmează să vedem se se va întâmpla în zilele următoare și cum va fi transpus acest anunț în practică.

Având în vedere că Azomureș este singurul producător din România cu toate autorizațiile în regulă la acest moment, nu ar mai fi altă companie care să beneficieze de această schemă de sprijin, dar trebuie să vedem cum se va transpune tehnic în practică această schemă de sprijin. E un lucru încurajator pentru noi, ne determină să începem directive tehnice interne pentru a verifica dacă toate instalațiile pot funcționa la o capacitate normală.

Avem nevoie de două săptămâni din momentul disponibilității gazului pentru a reporni instalațiile. Este foarte important de precizat că chiar și cu această schemă de sprijin, o condiție pentru reluarea producției este disponibilitatea gazului natural pe piață. Echipele noastre de negocieri lucrează în aceste zile pentru a identifica cele mai bune soluții și este o condiție destul de importantă în momentul de față. E o negociere care se poartă de mai mult timp cu diverse entități care pot furniza gaz natural. Până acum nu s-a ajuns la o înțelegere, dar discuțiile continuă”, a precizat Ovidiu Maior pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole