11 August 2022 - 21:06

Informația care răstoarnă tot ceea ce știam în ultima vreme despre vânzările de cozonaci

Față de anul trecut, profund afectat la nivel socio-economic de #coronacriză, în 2021, vânzările de cozonaci produși de patiserii români va fi mai mare, astfel că aceștia vor scoate pe piață aproximativ 6,5 milioane de bucăți.

Cifra este impresionantă, chiar dacă se situează sub nivelul înregistrat în anii de dinainte de pandemia de coronavirus, atunci când se comercializau pe piața autohtonă circa 7,5 milioane de cozonaci.

„Anul acesta, oferta noastră este mai mare decât cea din 2020, când am avut cele mai scăzute vânzări. Noi preconizăm că anul acesta vom ajunge la circa 90-95% din cât am vândut în 2019, adică vom ajunge la circa 6,5 milioane de cozonaci. În perioada similară din 2020, vânzările au scăzut sub 50% faţă de oferta noastră de 7,5 milioane de cozonaci din anii trecuţi. Bineînţeles că industria de panificaţie vine pe piaţă şi cu oferta de pască; aceasta probabil va fi în jur de 600.000 – 700.000 de bucăţi”, a declarat pentru Agerpres preşedintele ROMPAN, Aurel Popescu.

Conform spuselor șefului ROMPAN, cel mai vândut cozonac pe piaţa românească este cel cu nucă, stafide şi cacao, urmat de cozonacul cu rahat şi de cel care conţine toate aceste umpluturi, însă foarte bine se vând şi alte specialităţi.

Cu privire la preţul cozonacilor, Popescu susţine că acesta va fi similar cu cel din luna decembrie a anului trecut, cu toate că „nu prea mai face faţă costurilor de producţie”.

„Majoritatea colegilor din industrie a decis să nu modifice preţurile acum, de Paşte, mai ales după un an cu vânzări proaste, considerând că trebuie impulsionat consumul. Mai vinzi şi la nivelul preţului de cost numai ca să creşti vânzările şi să dai de lucru la oameni. Şi aici este o problemă. Forţa de muncă este un lucru foarte, foarte important, pentru că dacă ai pierdut-o nu o mai recâştigi. Aşa că îi ţinem ca pe un bibelou”, a conchis Aurel Popescu.

În prezent, cozonacii se vând cu preţuri cuprinse între 12 lei/kg şi 50 de lei/kg.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole