Inflația face ravagii! Prețuri plafonate la ouă și cartofi!

Într-un moment în care inflația face ravagii peste tot în Europa, introducerea unor prețuri plafonate da diferite produse și servicii pare singura soluție pe care guvernele o au la dispoziție.

Astfel, după ce datele oficiale privind inflaţia arată că preţurile la alimente au explodat în luna octombrie, executivul de la Budapesta, a decis să introducă un plafon de preţ la ouă şi cartofi, a anunţat miercuri Gergely Gulyas, directorul de cabinet al premierului ungar, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.

Nu e prima decizie de acest fel a guvernului ungar care, în luna februarie a acestui an, a impus un preţ maximal și la lapte, zahăr, făină, ulei de floarea soarelui, carne de porc şi de pui, în încercarea de a proteja gospodăriile de creşterea costurilor, plafonând, ulterior, și preţurile la carburanţi ori ratele la creditele ipotecare.

Gergely Gulyas a precizat că în cazul ouălor şi cartofilor, preţurile de vânzare în magazine şi supermarketuri vor fi plafonate la nivelul la care erau la data de 30 septembrie, menționând că pieţele agroalimentare vor fi exceptate de plafonul de preț.

Anunţul guvernului ungar vine în aceeaşi zi în care au fost publicate o serie de date oficiale care arată că rata anuală a inflaţiei în luna octombrie a crescut cu un punct procentual, până la 21,1%. Atfel, Ungaria se apropie de cele trei state baltice, campioane la creşterea preţurilor în UE.

Inflaţia accelerată din Ungaria este determinată de explozia preţurilor la alimente şi cea a facturilor la utilităţi, având în vedere că preţurile la energie pentru gospodării au crescut cu 64%, în timp ce preţurile la alimente au crescut cu 40%, mai mult decât dublu faţă de media din UE. La pâine, brânză şi ouă aproape prețurile s-au dublat în ultimul an, în timp ce la ouă preţurile sunt mai mari cu 92% comparativ cu luna octombrie a anului trecut.

Inflaţia accelerată şi deprecierea forintului până la un minim istoric a forţat deja Banca Naţională a Ungariei să modifice politica monetară la mijlocul lunii octombrie, când a decis în regim de urgenţă să introducă o dobândă de 18% la depozitele în forinţi. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole