3 decembrie 2021 - 15:38

INFERTILITATEA SEZONIERA A SCROAFELOR COMBATUTA CU FEROMONI DE MISTRETI

Infertilitatea sezonieră poate avea un impact grav asupra performanței unei unități de creștere. Cu toate acestea, există modalități de a trece peste efectele căldurii în timpul verii, iar una dintre aceste metode vine de la Universitatea Texas Tech, unde a fost dezvoltată o metodă complet nouă pe baza feromonilor.

Când vine primăvara, ce-i drept, mulți știu ce se întâmplă. Scăderea reproducerii scroafelor de vară-toamnă se găseşte în întreaga lume, inclusiv în România. Aşadar, înțelegerea biologiei porcului ajută la gestionarea infertilității sezoniere şi reprezintă un aspect greu de neglijat. Astăzi, din fericire;  există noi instrumente care pot aborda criza preconizată din timpul verii și provocările de reproducere de la începutul toamnei. Toţi fermierii cunosc faptul că porcul a fost domesticit parțial pentru a puatea creşte corespunzător pe tot parcursul anului. Chiar dacă aceștia se pot dezvolta în decursul a unui an de zile, producătorii de carne de porc sunt conștienți de faptul că ratele performanţelor reproductive pe timp de vară sunt mai mici decât în restul anului.

În timpul verii și la începutul toamnei, scroafele au o rată de reproducere mai scăzută și o rată mai redusă de fătare. Rata de creștere redusă pe timp de caniculă este adesea asociată cu un comportament al perioadei ciclului menstrual (estru), care este suprimată, sau nu la fel de ușor de observat. În ceea ce priveşte rata scăzută a naşterii, aceasta este de cele mai multe ori cauzată de pierderea sarcinii, în special la începutul acesteia, numită întrerupere precoce a sarcinii.

Astfel, oamenii de știință, De Rensis, Ziecik și Kirkwood au revizuit literatura științifică privind infertilitatea sezonieră şi au descoperit o reducere cuprinsă între 9% şi 14% a ratelor de creștere și de sarcină, din cadrul studiilor din întreaga lume, raportând faptul că unele ferme pot avea o reducere cu 30% a ratelor de succes în fătare.

O abordare în gestionarea infertilității sezoniere este de a nu permite scroafelor să devină stresate din cauza căldurii. Având în vedere faptul că atunci când temperatura aerului este de aproximativ 25°C ciclul menstrual al acestora scade, o soluţie o reprezintă modernizarea hambarelor de reproducție prin instalarea sistemelor de aer condiționat pentru a minimiza suprimarea temperaturii la cald. Infertilitatea sezonieră poate fi privită ca o problemă comportamentală, deoarece, atunci când scroafele sunt în călduri unele dintre acestea nu vor exprima comportamente sexuale.

Beneficiile unui feromon de mistreți la scroafe:

La Universitatea Texas Tech, oamenii de știință au raportat recent beneficiile unui feromon de mistreți utilizat la reproducerea scroafelor. După efectuarea unor teste extinse pe saliva de mistreți și de scroafe, acestia au aflat că feromonul de mistre nu are o singură moleculă, ci trei (androstenonă, androstenol și chinolină). Atunci când cele 3 molecule sunt combinate într-un spray, imitând saliva de mistreți, se obține răspunsul comportamental sexual complet.

Un studiu efectuat pe teren în decursul unui an a arătat că prin utilizarea acestui spray pe 12 ferme, numit Boar Better,  ratele de reproducere și de fătare au înregistrat o creştere notabilă. Astfel, întrebarea dacă produsul ar putea avea un efect mai consistent în timpul perioadelor de infertilitate sezonieră, a fost ridicată.

Un alt studiu organizat de către echipa din Texas a fost desfăşurat pe timp de vară, pe câmpiile joase din SUA, unde a fost utilizată genetica PIC și folostă înseminarea artificială post-cervicală.

In cadrul studiului au fost folosite 2 tratamente simple, respectiv, control (gestionare obișnuită); și sprayul aplicat în zilele de după înțărcare pentru a induce succesul reproducerii (creșterea ratelor de reproducere și de fătare).

Studiu cu un număr mare de scroafe:

Studiul a fost efectuat pe un număr mare de scroafe într-o perioadă scurtă de reproducere, pe vreme caldă în luna iulie a anului precedent, unde temperaturile zilnice ale aerului au variat de la un nivel scăzut de 12ºC, la 42ºC.

Un total de 1874 de scroafe au fost înscrise în studiu, constatările fiind extrem de semnificative în ceea ce privește performanța reproductivă. Scroafele care au primit spray-ul Boar Better (comparativ cu scroafele de control) au înregistrat rate de reproducere şi de fătare sporite, spray-ul îmbunătățind rata de reproducere cu 6,4% și rata de fătare cu 7,9%. În total, rata medie de fătare a fost îmbunătățită cu 12%.

În momentul de faţă, aceasta este singura metodă cunoscută și practică de îmbunătățire a performanței de reproducere pe timp de vară. Echipa Texas Tech explorează mecanismele prin care acest nou feromon îmbunătățește performanțele reproductive, iar până în prezent nu au demonstrat încă efecte endocrine după aplicarea produsului.

Acest spray poate induce un comportament menstrual la scroafele care au ciclul menstrual suprimat sau ascuns, aspectul de faţă explicând motivul pentru care rata de creștere este îmbunătățită prin utilizarea Boar Better. Aşadar, faptul că mai multe scroafe rămân însărcinate este probabil datorită îmbunătățirii calității împerecherii, acest lucru înseamnând faptul că mai multe scroafe sunt crescute în timpul ovulației, îmbunătățind șansele unei sarcini sănătoase.

  1. Deosebit de interesant acest articol, ar fi bine sa publicati mai multe articole despre tehnologii in agrigultura, zootehnie etc.

Comments are closed.