28 mai 2022 - 00:39

Industria de procesare, zguduita din temelii de Pesta Porcina Africana

Pesta porcină africană a zguduit din temelii nu doar creşterea porcului din România, ci şi industria de procesare, susţine directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Dana Tănase, citată de AGERPRES. Potrivit acesteia, doar 5% din producţia naţională de carne de porc s-a folosit în procesare, o siuație radical diferită față de anii trecuți. 

„Pesta porcină africană a zguduit nu doar creşterea porcului din România, dar aş putea spune că a zguduit din temelii şi industria de procesare. Din necesarul intern de carne de porc, România nu era în măsură să asigure şi pentru piaţă şi pentru procesare, însă membrii noştri ne-au spus că anul trecut lucrau cu 95% carne din producţia naţională, iar acum lucrurile s-au inversat: 95% carne din spaţiul intracomunitar şi doar 5% din producţia internă”, a declarat Dana Tănase, la o conferinţă susținută în cadrul târului INDAGRA.

Reprezentantul ARC a mai precizat că autoritățile ar trebui să țină cont de o serie de factori și măsuri, astfel încât să stopeze răspâdirea virusului PPA, menționând în același timp că reprezentanții Comisiei Europene consideră gospodăria populației ca fiind principalul factor de risc.

”Creşterea în libertate a porcilor nu se poate lua în considerare în România decât poate în Delta Dunării, unde este ceva extrem. Bineînţeles trebuie avută în vedere circulaţia mijloacelor de transport. De altfel, într-un document privind riscul faţă de pesta porcină africană elaborat de ANSVSA în anul 2013 se menţionează foarte clar că unul dintre factorii de risc îl reprezintă circulaţia mijloacelor care tranzitează România şi au ca origine ţări în care evoluează pesta porcină africană. Autorităţile competente trebuie să ia în calcul acest aspect, să dezvolte şi să solicite bani de la Guvern ca să existe dezinfectoare. Personal, vă spun că în vara aceasta trecând pe la Negru Vodă în Bulgaria am intrat printr-un dezinfector cu maşina”, a mai spus aceasta.

În acest sens, Dana Tănase a dat ca exemplu Danemarca, țară care a construit un gard de 70 de kilometri la granița cu Germania, pentru a reduce riscul de pătrundere a virusului pe teritoriul țării.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.