21 aprilie 2021 - 01:04

Industria carnii romanesti, in genunchi! Crestere MASIVA a importurilor in 2020!

Industria cărnii din România continuă să sufere, iar pentru a acoperi deficitul de pe piață, importurile cresc din ce în ce mai mult. Pesta porcină africană a decimat efectivele de porci din țara noastră, iar astăzi România abia dacă mai produce 15-20% din necesarul de carne de porc de pe piață. Specialiștii și producătorii avertizau încă de anul trecut că problemele în acest sector se vor adânci în 2020.

În luna decembrie a anului trecut, Radu Timiș, președintele Asociației Române a Cărnii (ARC), avertiza că prețul cărnii de porc se va tripla în 2020. “Dacă în acest an preţurile s-au dublat la carnea de porc, anul viitor pot să afirm cu mâna pe inimă că se vor tripla şi problema nu este cât costă ci dacă vom găsi carne de porc. Guvernul chinez a venit la marile companii europene şi cumpără întreaga producţie. Imaginaţi-vă ce presiune de preţ va fi pentru Europa vizavi de carnea de porc. Dacă în China a ajuns la 6 euro kilogramul de carne de porc, în România este undeva la 4 euro, ca medie, la raft. Ce se va întâmpla la anul cu industria noastră? Noi chiar am discutat câteva variante: se va duce spre pui, vită, oaie, spre vegetarian. Cert este un lucru: jumătate din proteina acestei planete a dispărut”, spunea președintele ARC. O prognoză la fel de sumbră oferea și Dimitrie Muscă, un important procesator român, care spunea că adevărata criză a cărnii va începe din ianuarie 2020.

Potrivit balanței comerciale cu produse agroalimentare, țara noastră a importat circa 118.525 tone de carne și organe comestibile în primele trei luni ale acestui an, o creștere cu 7,4% față de perioada similară de anul trecut. Mai mult, valoarea importurilor a înregistrat o creștere uriașă, de 43%, ajungând până la 257,35 milioane de euro.

Pe partea cealaltă, exporturile au fost de peste patru ori mai mici decât importurile, ajungând la o cantitate de aproximativ 27.691 tone, iar valoarea acestora a fost de 53,69 milioane de euro, în ușoară scădere față de aceeași perioadă a anului 2019.

Corelând datele, rezultă că deficitul în comerțul internațional cu carne și organe comestibile a crescut cu peste 38% față de 2019, depășind 203 milioane de euro în primele trei luni ale acestui an.

Există, totuși, și date îmbucurătoare pentru România. Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, per total, deficitul României în comerţul internaţional cu produse agroalimentare în primul trimestru din 2020 a înregistrat o valoare de 440,9 milioane de euro, o scădere cu aproape 9% față de aceeași perioadă a anului trecut.