Industria alimentară, lăsată de izbeliște. ”În Europa s-au dat 850.000 EURO/firmă, în România nimic”

Companiile din industria alimentară românească nu au fost susținute cu nimic de la începerea pandemiei, spune Sorin Minea, președintele Federației patronatelor din industria alimentară – Romalimenta.

Potrivit afirmațiilor făcute de acesta în cadrul Expoconferinței Internaționale Meat Milk, deși această industrie se află la standarde înalte, ea nu poate performa din cauza lipsei materiilor prime românești, pe de o parte, și a lipsei sprijinului din partea autorităților, de cealaltă parte.

”Ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani a fost bomboana pe coliva industriei alimentare. Dacă industria alimentară s-a dezvoltat formidabil și a fost prima care a mișcat în România după 1990, începând cu ultimii trei ani, a primit o lovitură de grație. În primul rând, am aflat cu stupoare de la politicieni că industria alimentară este nedezvoltată, noi nu avem dezvoltată decât agricultura. I-am anunțat de câte ori am putut că industria alimentară este la un nivel pe care puține țări îl au în Europa. Industria alimentară poate să producă de 5-6 ori mai mult decât necesarul României, dar nu are materie primă.

Industria alimentară are cam 170.000 de angajați, dar din păcate noi muncim, nu ne permitem nici să stăm la coadă pe la Minister, nici să ne batem cu pumnii în piept patriotic, nici să facem scandal. Noi am încercat să le spunem de fiecare dată că legislația pe care o fac domniile lor se aplică doar în România, iar dacă este costisitoare, România va vinde mai scump; noi am încercat să le spunem de fiecare dată că dacă România are o materie primă mai scumpă sau deficitară, va pierde industria alimentară, dar se pare că am vorbit degeaba.

Odată cu începerea pandemiei, am auzit sloganurile patriotice în care toată lumea ajuta agricultura. Toată lumea vorbea despre ajutoarele date agriculturii; lucrătorilor din industria alimentară nu li s-a dat nimic. Deși am pierdut imens, nimeni nu ne-a ajutat cu nimic. S-a dat ajutor pe usturoi, pe tomată, pe castravete, pe mărar, pe pătrunjel, absolut orice; industria alimentară nimic. (…) Când a început pandemia, în toată Europa s-au dat 850.000 de euro grant pentru fiecare firmă din industria alimentară pentru a supraviețui. În România s-a strâns mâna”, a precizat Sorin Minea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole