7 decembrie 2021 - 02:23

Indisciplina maxima in satele iesene! ”Politia nu face fata”

În județul Iași, primarii solicită celor de la vamă să le transmită toate listele cu cei care se reîntorc în țară. Ce amintesc edilii localităților este că foarte multe persoane nu respectă recomandările autorităților, că se plimbă pe străzi și vorbesc cu vecinii ca și înainte, că pentru ei nimic nu pare diferit. Exemplele vin de la Focuri, Voinești, Slobozia. 

O situație mai bună este în comuna Erbiceni acolo au revenit din Italia aproximativ 50 de persoane.

”Împreună cu poliţia facem ture în fiecare seară, nu sunt probleme. Oamenii sunt înfricoşaţi şi se anunţă unul pe altul, mai ales când este vorba despre vreo persoane venită din afară. Dacă o văd ieşind din casă, ne sună şi pe noi. Nu-i vedem pe străzi, dar cred că nici nu ies că sigur am afla. În sat, veştile circulă foarte repede şi este de ajuns să ieşi câteva secunde pe poartă că a aflat tot satul. Oamenii sunt speriați. Până acum nu e nimeni bolnav” a precizat primarul Ionel Lungu.

Dacă la Răducăneni este bine, nu aceeași situație este în comuna Voinești. Zilnic viceprimarul Neculai Ivașcu atrage atenția celor din comună, inclusiv pe rețelele sociale.

”A trecut cu bine și această zi, doar din punct de vedere al faptului că nimeni nu a prezentat simptome specifice contaminării cu acest virus. Rămâne totuşi o mare problemă – dacă în satele Voinești, Schitul Stavnic, Lungani si Vocotești mai sunt cetățeni responsabili care îmi aduc spre cunoștință prezenţa celor veniți din țări cu zona galbenă, în Slobozia e o foarte mare problemă. Au sosit foarte multe persoane care nu înţeleg importanța izolării la domiciliu şi nimeni nu ne informează care sunt aceste persoane. Poliţia nu face față numărului mare de persoane ce trebuiesc verificate din cele știute, nici nu se pune problema de a mai face anchete şi să descopere şi pe alţii ce țin ascuns faptul că au venit din țări cu risc. Nu vreau să panichez pe nimeni, vreau doar să se mobilizeze populația şi să conștientizeze importanța recomandărilor făcute de autoritățile centrale, chiar şi cei ce nu au sosit din zone afectate. Luând contact cu un purtător devenim si noi purtători”, a scris viceprimarul pe contul său de Facebook.

Au mai revenit acasă persoane care lucrau în Germania, Spania, Marea Britanie și care sunt din localități precum Tomești, Focuri, Țibănești.

Autor: Daria Diaconiuc