Programul Rabla pentru electrocasnice va avea startul pe data de 14 mai, după ce a suferit mai multe amânări. Bugetul alocat este de 75 de milioane de lei, considerabil mai mare față de cel din 2019, de 40 de milioane de lei. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că fiecare categorie de electrocasnice va avea propriul buget, după ce, în ediția anterioară a programului, cei mai mulți bani (aproximativ jumătate din buget) au fost folosiți pentru cumpărarea de televizoare.
„Regula de bază este, în primul rând, să subvenţionăm schimbarea aparaturii electrocasnice care consumă cel mai mult în casă: frigiderul, maşina de spălat rufe, maşina de uscat rufe. Sunt cele trei cu care pornim” , a declarat Tanczos Barna la Digi24.
În prima săptămână se vor face înscrierile, înregistrările în sistem pentru doritori, după care, la o săptămână, porneşte partea programului pentru cele trei componente: maşini de spălat rufe și de spălat vase, mașini de uscat rufe şi frigidere, a explicat ministrul mediului. O etapă ulterioară este dedicată pentru laptopuri, tablete şi televizoare.
Echipamentele vechi pe care dorim să le schimbăm prin programul Rabla pentru electrocasnice poate fi dus la magazinul de unde doriți să cumpărați unul nou sau poate veni o echipă să-l ridice chiar de acasă. Tanczos Barna a precizat că programul vine în ajutorul familiilor defavorizate, în special în ceea ce privește laptopurile și tabletele, echipamente indispensabile copiilor pentru școala online.
”Vor fi și excepții, acolo unde vrem să ajutăm, de exemplu la laptopuri, tablete, trebuie să ajutăm familiile care nu-și pot trimite copiii la școală. Sau aparatura de aer condiționat – acolo putem să venim cu un consumator mai mare, ca să avem această regulă de a preda un aparat electrocasnic.”, a precizat ministrul.
Inițial, programul Rabla pentru electrocasnice trebuia să înceapă pe 15 decembrie 2020, însă programul a fost amânat din cauza insecurității cibernetice. Ulterior, s-a așteptat bugetul de stat pentru acest an pentru a fi relansat.
În cadrul programului, persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, cu eficiență energetică clasa A++ și A+++, dacă predau electrocasnice vechi.
O asociație care se ocupă de colectarea, reciclarea și gestionarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice, RESPO DEEE, atenționează că programul Rabla pentru electrocasnice dăunează mediului înconjurător, conform publicației gadget.ro. Reprezentanții asociației susțin că, pe termen lung, programul este ineficient.
”Când predau un echpament electric sau electrocasnic vechi și nefolosit, majoritatea oamenilor așteaptă să primească foloase materiale, mai exact un voucher valoric. Programul Rabla pentru Electrocasnice face exact acest lucru. (…) Vom ajunge în situația în care dețin în casă astfel de echipamente nu le vor mai oferi spre reciclare, ci le vor păstra până când va apărea un operator economic dispus să le acorde un avantaj finaciar. Acele deșeuri de echipamente electrice și electronice, păstrate în casă, uneori chiar ani buni, sunt deșeuri periculoase pentru sănătate. În plus, păstrarea nu ajută deloc economia circulară.” a declarat Cristian Pocol, Președintele RESPO DEEE, potrivit gadget.ro.
Comisia Europeană va penaliza țările membre care nu ating țintele anuale de reciclare, iar România are șanse mari să fie sancționată. Anul trecut, am reușit să reciclăm 86.000 de tone DEEE din totalul țintit, de 104.000 de tone.