20 ianuarie 2022 - 03:43

Incepe plata subventiei pentru usturoi! Fermierii primesc 3.000 de euro

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că a alocat o primă tranșă de bani pentru plata ajutorului de minimis pentru cultura de usturoi. Subvenția este de 3.000 de euro/ha

.

Potrivit informațiilor furnizate astăzi de MADR, suma alocată este de 276.967 lei pentru plata ajutorului de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi.

Fostul Guvern a aprobat, în data de 14 mai 2019, creșterea subvenției pentru cultura de usturoi de la 1.000 de euro/ha, la 3.000 de euro/ha.

Condițiile de eligibilitate pe care beneficiarii trebuie să le îndeplinească, cumulativ, pentru acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro/ha sunt următoarele:

a) să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp;
b) să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp;
c) să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi în anul de cerere.
d) să facă dovada producției realizate potrivit prevederilor lit. a) și b) prin documente justificative.

Potrivit hotărârii de Guvern care aprobă acest ajutor de minimis, valorificarea producției se face în perioada 1 iulie – 29 noiembrie a anului de cerere. Documentele justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare) care atestă comercializarea producției de usturoi valorificată în anul 2019, se depun la Direcțiile Agricole Județene până la data de 29 noiembrie.

Banii urmează să fie transferați în conturile cultivatorilor de usturoi în aceste zile.