Mii de fermieri din toată țara s-au înscris deja în Programul Tomata. Doar la nivelul județului Olt, campion în ceea ce privește producătorii de roșii, s-au înscris până la acest moment peste 4.400 de fermieri, iar depunerea dosarelor continuă.
Specialiștii din cadrul Direcției Agricole Județene (DAJ) Olt estimează că peste 5.000 de fermieri olteni vor accesa programul Tomata anul acesta. Potrivit declarațiilor date de directorul DAJ Olt, Gabriela Andronie, pentru Agerpres, vizitele pe teren pentru identificarea culturilor și suprafețelor vor începe în aceste zile.
”Câţiva au început să trimită notificări pentru înfiinţarea culturilor şi spre finalul acestei săptămâni vor începe vizitele în teren pentru identificarea culturilor şi suprafeţelor. Culturile au fost înfiinţate, însă fermierii nu au pregătit încă bannerele şi de aceea au fost trimise puţine notificări. La prima vizită se fac fotografii şi la culturile dar şi la bannerul cu informaţii. Pe banner apare şi numărul dosarului de înscriere în program şi de aceea pe site-ul DAJ Olt este afişat pentru fermieri ‘registrul unic tomate’ să pe care îl actualizăm periodic, în funcţie de volumul dosarelor de înscriere primite”, a precizat Gabriela Andronie.
Primele tomate produse de legumicultorii olteni vor apărea pe piață undeva la finalul lunii aprilie, dar majoritatea fermierilor vor recolta în cursul lunii mai, a explicat Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt. Costurile mai mari de anul acesta se vor reflecta în prețul produselor.
„Anul acesta, costul pentru un kilogram de tomate recoltate în a doua parte a lunii aprilie cred că va ajunge la 17 – 18 lei, pentru că au fost mai scumpe faţă de anul trecut şi îngrăşămintele şi combustibilul pentru încălzire. Şi fermierii au mai făcut faţă cât de cât pentru că s-au aprovizionat cu îngrăşăminte încă din vară, s-au aprovizionat şi cu combustibil tot de atunci”, a aprecizat Păunel.