Încep să se coacă strugurii de masă

Vremea va fi caniculară la sfârșitul acestei săptămâni.
struguri
Potrivit prognozei agrometeorologice pusă la dispoziție de către Administrația Națională de Meteorologie, în prima parte a intervalului 3-9 august va predomina un regim termic al aerului în general normal, după care, spre sfârșitul intervalului se va produce o incălzire în evoluția vremii, în cea mai mare parte a tării.
Temperatură maximă a aerului va fi cuprinsǎ între 23…35°C, în majoritatea zonelor agricole.ANM prognozează ploi cu caracter de aversă însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, îndeosebi în jumătatea de vest a tării. De asemenea, la începutul intervalului cantitătile de apă vor fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiții de producere a grindinei.
În stratul de sol 0-20 cm, conținutul de umiditate va prezența valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă) în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei și Olteniei, local în nord-vestul Maramureșului și centrul Transilvaniei. Rezervă de apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare și apropiate de optim în Banat, Crișana, pe suprafețe extinse din Maramureș, Transilvania, nordul Olteniei, izolat în nord-vestul Munteniei.
Conținutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultură de porumb, se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și izolat extremă) în Dobrogea, pe suprafețe extinse din Muntenia, Moldova și Oltenia. În Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Olteniei, local în nordul și vestul Munteniei, nord-vestul și centrul Moldovei, gradul de aprovizionare cu apă al solului va prezența valori satisfăcătoare pană la apropiate de optim și optime.
În condițiile agrometeorologice menționate, ritmurile de vegetație vor fi accelerate, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfǎcǎtoare cu apǎ a solului, pe fondul menținerii temperaturilor maxime din aer și de la suprafața solului deosebit de ridicate din aceastǎ perioadǎ. De asemenea, în regiunile agricole afectate de secetă pedologicǎ se va înregistra în continuare ofilirea și rǎsucirea aparatului foliar în orele de amiazǎ la culturile prǎsitoare, uscarea frunzelor bazale, precum și forțarea proceselor fiziologice, că urmare a creșterii consumului prin evapotranspirație al plantelor.
La cultură de floarea-soarelui vor predomina fazele de înflorire (30-100%) și maturitate ceară (10-100%), în majoritatea zonelor agricole. Sub aspect fenologic, porumbul, funcție de data semănatului va parcurge înflorirea paniculului, mǎtǎsirea și maturitatea în lapte (30-100%), la nivelul întregii tări.
 
Sfeclă de zahăr se va află predominant la alungirea și îngroșarea axei hipocotile, în principalele bazine specializate.
În majoritatea zonelor de cultură, cartoful pentru consum va parcurge formarea/creșterea tuberculilor și înflorirea, iar la soiurile de vară va fi posibilă uscarea prematură a vrejilor.
 
Speciile pomicole vor înregistra creșterea frunzelor/rodului, acumularea zahǎrului și coacerea fructelor, precum și măturarea fructelor și recoltarea esalonată a acestora. La vită de vie se va continuă creșterea lăstarilor/frunzelor și boabelor, iar la soiurile de masǎ din sudul tǎrii va fi posibilǎ declanșarea fazei de coacere a boabelor.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole