23 ianuarie 2022 - 16:39

Incendii forestiere violente; peste 50 de sate, afectate de un fum toxic!

Sute de mii de hectare de pădure au fost distruse în incendii forestiere violente în ultima perioadă. Viața și sănătatea locuitorilor din peste 50 de sate sunt puse în pericol de un fum toxic degajat în urma acestor incendii.

745.000 de hectare de pădure din estul Rusiei au fost distruse de incendii forestiere violente, relatează dpa.

Situația este un extrem de periculoasă pentru locuitorii din zonă, au avertizat, duminică, autorităţile din regiunea siberiană Iacuţia, precizând că peste 50 de sate sunt afectate de un fum toxic degajat de incendii.

Fumul a ajuns şi în oraşul Iakuţk. Autorităţile i-au sfătuit pe locuitorii din zonele afectate de incendii forestiere să poarte măşti de protecţie în aer liber şi să izoleze ferestrele şi uşile cu cârpe umede pentru a preveni pătrunderea fumului în casele lor.

În weekend, situaţia s-a agravat deşi pompierii anunţaseră că au înregistrat progrese în stingerea incendiilor.

Potrivit Apărării civile, peste 180 de focare erau active duminică în Iacuţia, cunoscută şi sub numele de Republica Saha, în timp ce serviciile de urgenţă s-au referit la o „situaţie dificilă”.

A fost declarată starea de urgenţă, dar autoritățile au dat asigurări că zonele rezidenţiale nu sunt în prezent în pericol, precizând că se depun toate eforturile pentru a se preveni ca flăcările să ajungă la locuinţe.

Şi alte regiuni din Rusia sunt afectate de incendii forestiere. Conform Agenţiei Federale pentru Silvicultură, peste 300 de incendii care ardeau pe o suprafaţă de 853.000 de hectare au fost stinse duminică.

Pentru acțiunile de stingere a incendiilor au fost desfăşuraţi în ţară peste 6.000 de pompieri, sprijiniţi de numeroase avioane echipate special pentru astfel de intervenții.

Peste 400 de hectare de pădure distruse de incendii în Spania

Un incendiu de proporții a avut loc și în Spania, unde flăcările au devastat, începând de vineri, peste 400 de hectare de pădure într-un parc natural de pe coasta Cataloniei, în apropiere de graniţa cu Franţa.

Duminică dimineață, pompierii au reușit să stabilizeze situația, relatează AFP.

„În cursul nopţii (de sâmbătă spre duminică) am reuşit să stabilizăm (…) incendiul şi să ajungem în locuri inaccesibile în timpul zilei”, au spus pompierii într-un comunicat.

Pericolul însă rămâne în continuare unul real, din cauza faptului că incendiul se manifestă discontinuu, pe un perimetru instabil. Un dispozitiv format din 155 de pompieri, 55 de vehicule, trei elicoptere şi două avioane rămâne însă în continuare mobilizat.

„Este vorba despre un incendiu discontinuu, cu un perimetru instabil, şi numeroase locuri trebuie încă monitorizate cu atenţie”, mai ales că un vânt din nord este aşteptat să sufle în această zonă în timpul zilei, se arată în comunicatul transmis de pompierii catalani.

În total, mai mult de 415 hectare au fost distruse de incendii forestiere, marea majoritate în zone situate în parcul natural Cap de Creus, în regiunea Costa Brava.

Peste 350 de persoane au fost evacuate sâmbătă din locuinţe din cauza incendiului izbucnit vineri în localitatea Llanca, situată la circa 20 de km de graniţa cu Franţa. Poliţia crede că incendiul ar fi izbucnit de la o ţigară nestinsă şi a declarat că oricine va fi găsit responsabil pentru provocarea incendiului ar putea fi vizat de acuzaţii penale, relatează Reuters.

„O ţigară nestinsă aruncată neglijent înseamnă 50 de ani de reîmpădurire”, a declarat Jordi Puignero, vicepreşedintele guvernului catalan.

Spania este afectată în mod regulat vara de incendii forestiere de proporţii din cauza climatului său cald şi uscat. Potrivit experţilor, astfel de incidente ar putea deveni mai frecvente şi mai violente din cauza încălzirii globale.