16 mai 2022 - 13:52

Încălzirea cu lemne, INTERZISĂ SAU NU? Ministrul Mediului, declarații de ULTIMĂ ORĂ

Aproximativ trei milioane de case din România depind de încălzirea cu lemne – este declarația Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, făcută în cadrul Consiliului Informal de Mediu care a avut loc în Amiens, Franţa. În ciuda speculațiilor din ultima vreme cu privire la posibila interzicere a încălzirii cu lemne, ministrul mediului dă asigurări că acest lucru nu se va întâmpla.

De altfel, în cadrul unui interviu acordat realizatorului Ovidiu Ghinea în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, Tanczos Barna a subliniat că cea mai bună soluție pentru România este eficientizarea sistemelor de ardere a lemnului. De asemenea, Ministerul Mediului pregătește împreună cu Romsilva un sistem prin care să pună la dispoziția cetățenilor masa lemnoasă necesară pentru încălzire, la prețuri rezonabile.

”Pe piața lemnului, introducerea SUMAL a avut multiple efecte. Efectul pe care ni l-am dorit și l-am și avut a fost reducerea tăierilor ilegale. În același timp, au ajuns cantități mai mici de lemn pe piață; multe dintre aceste cantități erau destinate încălzirii locuințelor. Sistemul sigur și legal a generat în anumite zone și creșteri de preț, din păcate. Am discutat cu noua conducere a Romsilva despre investițiile pe care ar trebui să le facem ca să creăm locuri din care cetățenii să poată achiziționa masa lemnoasă de care au nevoie pentru încălzirea locuinței la un preț corect.

În același timp, presiunea industriei pe lemnul de foc devine din ce în ce mai mare. Sunt foarte multe tehnologi care pot procesa și eficientiza procesarea lemnului de foc, iar lemnul de foc poate ajunge acum și în industria procesatoare și se poate transforma în plăci care se vând apoi la prețuri destul de bune. Obiectivul meu este să avem un sistem de exploatare legală, un sistem care nu împovărează cetățeanul în momentul în care trebuie să cumpere lemnul de foc, iar Romsilva să aibă o atenție și pe această zonă socială – acolo unde nu există lemn de foc disponibil pe piață, trebuie să venim în întâmpinarea acestei cereri și să asigurăm locații de unde se pot cumpăra cantitățile.

Este un fake news și o minciună că se va scoate lemnul de foc din balanța energetică. Da, România va face un studiu pe care îl va prezenta Comisiei, studiu pe folosirea lemnului de foc și pe soluțiile de reducere a lemnului de foc, dar soluția de reducere cea mai simplă este eficientizarea sobelor și centralelor termice care merg pe lemn. Acolo ar fi interesant să gândim un program național. Nu am găsit încă soluția, dar este nevoie de o eficientizare a arderii. O centrală termică pe lemn poate să aducă un spor de energie de 20-30-40%”, a precizat Tanczos Barna în direct la AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.