28 iulie 2021 - 04:11

Inca un judet lovit de Pesta Porcina Africana! Porcii au fost ucisi de proprietar

Primul focar de pestă porcină din județul Alba a fost confirmat joi în comuna Vidra, sat Goiești, din Munții Apuseni. Virusul a fost confirmat la doi porci dintr-o gospodărie, aceștia fiind sacrificați de către proprietar. Cadavrele au fost ecarisate, carcasele de carne distruse, autorităţile sanitare veterinare acţionând pentru limitarea răspândirii acestei boli, informează un comunicat al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba.

De la primele suspiciuni gospodăria a fost ținută sub observație sanitară veterinară, s-a interzis introducerea altor porci și s-a restricționat accesul persoanelor străine, pentru a reduce riscul propagării virusului.

Înainte de a fi confirmată existenţa virusului s-a acţionat prin efectuarea dezinfecţiei exploataţiei afectate, a spaţiilor de adăpost, aleilor şi perimetrelor din împrejurimi, a ustensilelor şi materialelor, respectiv a obiectelor posibil contaminate, iar hrana pentru respectivele animale a fost neutralizată, în vreme ce carcasele cu carne au fost distruse.

În gospodăria respectivă se aflau doar cei doi porci, care prezentau semne clinice de boală.

La ieşirile din localitate au fost instalate filtre de dezinfecţie, iar pe o rază de 13 kilometri, în jurul focarului, s-a dispus intensificarea vânătorii porcilor mistreţi. Porcii din respectiva gospodărie nu erau crotaliaţi. Exploataţiile din împrejurimi vor fi atent supravegheate din punct de vedere sanitar veterinar.

Centrul Local de Combatere a Bolilor s-a întrunit, în regim de urgenţă, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea PPA, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii.

Pesta Porcină Africană nu a evoluat, până în prezent, pe teritoriul judeţului Alba.

Pentru a preveni răspândirea virusului, DSVSA transmite următoarele recomandări către toți cetățenii:

”Solicităm crescătorilor de animale să nu procedeze la achiziţii de porcine neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoţite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice mişcare a porcinelor, din exploataţiile de origine către alte locaţii, se poate efectua doar după anunţarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală.

Reamintim oamenilor! Nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; nu cumpăraţi furaje din zone în care evoluează boala; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică; Creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici; Nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie; Dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; Nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie; Nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA Alba despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament specific modificat şi să transmită probe pentru diagnosticul de laborator.

Orice caz de moarte sau îmbolnăvire a animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare.”