Încă o decizie luată de autorități în folosul oierilor

Guvernul reorganizează Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor-Palas.
landscape-1029423_1280
Executivul a anunțat printr-un comunicat de presă că ICDCOC – Palas din Constanța va fi reorganizat ca instituție publică și va intra în subordinea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu- Sisesti”. “Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor-Palas va fuziona prin absorbție cu Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor – Bilciuresti, județul Dâmbovița, Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor – Reghin, județul Mureș și Stațiunea de Cercetare și Producție pentru Creșterea Ovinelor – Rusetu, județul Buzău, care se desfiintează”, anunța Guvernul.
Patrimoniul Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor – Palas, nou înființat, va fi constituit din bunuri imobile din domeniul public și privat al statului, precum și din bunuri proprii preluate, în administrare, de la cele trei unităti de cercetare. Astfel, institutul va administră terenuri aflate în domeniul public al statului cu suprafată totală de 1.533,38 hă, conform inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului înregistrat la Ministerul Finanțelor Publice. Institutul impreună cu Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti” și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale vor efectuă lucrări de cadastru și publicitate imobiliară în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a prezenței hotărari.
Potrivit Executivului, finanțarea activitătilor institutului se realizează din venituri proprii și din subvenții acordate de la bugetul de stat prin bugetul Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu- Sisesti”. De asemenea, Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor – Palas beneficiază prin alocare directă de fonduri pentru proiecte de interes național strategic de lungă durată și pentru conservarea și valorificarea resurselor genetice vegetale și animale.
Măsura a fost luată pentru a crește capacitatea de accesare a fondurilor destinate cercetării și dezvoltării agricole, precum și pentru o mai bună cunoaștere a nevoilor crescătorilor de ovine și caprine. Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Palas Constanța (ICDCOC- Palas) coordonează la nivel național activitatea de cercetare din domeniul creșterii ovinelor și caprinelor colaborând cu alte stațiuni de cercetare de profil din Bacău, Caransebeș, Botoșani, etc, dar și cu Universitătile de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Iași, Timișoara și Cluj- Napoca. Activitatea de cercetare a institutului se desfăsoară în cadrul a patru domenii principale și anume: genetică și ameliorare, reproducție, nutriție și tehnologii de creștere și exploatare a ovinelor.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.