17 ianuarie 2022 - 11:00

”Inadmisibil!” Daniel Buda, discurs dur despre pretul laptelui

Problema prețului laptelui nu este una nouă pentru fermierii din România. AGRO TV v-a prezentat în repetate rânduri cazurile văcarilor care sunt nevoiți să vândă lapele pe care îl produc pe un preț de nimic. 

Pe aceeași temă s-a concentrat și o intervenție recentă a europarlamentarului Daniel Buda în comisia AGRI din Parlamentul European. Potrivit acestuia, prețul laptelui la poarta fermei este de patru ori mai mic decât la raft, un lucru inadmisibil, care le creează fermierilor mari dificultăți în a mai rămâne pe piață. Asfel, eurodeputatul avertizează că este nevoie urgentă de o corelare între prețul de producție și cel de vânzare. 

”Subliniez importanța studiului privind organizațiile de producători. Constatăm că gradul de organizare este diferit în funcție de statul membru. Studiul scoate în evidența faptul că principalul motiv pentru constituirea grupurilor de producători este acela pentru a-și întări poziția producătorilor în lanțul de aprovizionare și a asigura în același timp accesul pe anumite piețe.

În discuțiile cu fermierii, atât din Belgia, cât și din România sau alte state, mi-a atras atenția un aspect legat de prețuri. Aceștia mi-au spus că prețurile sunt aproximativ aceleași pe care le primesc la poarta fermieri din ultimii 20 de ani, dar prețul produsului la raft a cunoscut o creștere semnificativă.

Sprijinul acordat prin PAC este de a asigura viabilitatea fermelor și ajuta fermierii să producă hrană de calitate și la prețuri rezonabile, iar fermierii și consumatorii europeni nu ar trebui să fie cei care plătesc prețul mișcărilor pe piață. În același timp însă, vedem că fermierii sunt cea mai expusă și vulnerabilă verigă din lanțul de aprovizionare cu alimente. Pentru a face față politicilor concurențiale, ar trebui stabilite măsuri de piață, care să mențină un raport între prețul la poarta fermei și prețul de la raft. Este inadmisibil ca prețul la poarta fermei să fie de 1,5 lei litru de lapte, iar pe raft să îl găsim la 5-6 lei. De asemenea, nu este posibil ca prețul la kilogramul de carne în viu să fie 8-9 lei, iar prețul la raft să fie de 35-40 de lei.

Directiva privind practicile concurențiale neloiale joacă evident un rol important în consolidarea poziției actorilor din lanțul de aprovizionare. Implementarea directivei va contribui la reducerea dezechilibrelor între operatori, indiferent de dimensiunea acestora și va crea condiții concurențiale egale.

În viitor, va trebui să avem o abordare diferită cu privire la prețuri, respectiv să avem în vedere prețul cel mai adaptat pieței, în care se va ține cont de elemente precum calitatea, inovația, impactul social și evident, cel asupra mediului. Aș concluziona referindu-mă la nevoia unei corelări între prețul de producție și prețul de vânzare. Din păcate, de foarte multe ori, există situații în care fermierii sunt nevoiți să își vândă sub prețul de producție produsele, ceea ce le creează dificultăți majore de a rămâne mai departe pe piață”, a precizat Daniel Buda.