În România, până și mierea a ajuns să fie chinezească

Consumul la nivel european a scăzut, iar pe mesele românilor ajunge acum miere din Argentina, Mexic sau China.
honey-5732_1280
Nu ne înghesuim deloc să consumăm miere, deși acest aliment este cât se poate de sănătos. Din păcate, exporturile reușite de către țara noastră în acest an sunt foarte mici. De vină este consumul foarte mic de miere la nivel european, dar și faptul că pe piață au intrat foarte puternic producători din China, Argentina și Mexic.
„Este prima dată din ultimii 50 de ani, de când asociația noastră exportă miere, când am livrat sub 100 de tone de miere pe piața externă, în condițiile în care noi exportam în jur de 1.500 — 2.000 de tone de miere, anual. Avem și acum 200 de tone de miere pe stoc și ne uităm la ea, deși am băgat bani, vreo 20 de miliarde de lei vechi. Motivele sunt clare: scăderea consumului în Europa și importurile masive din China, Argentina sau Mexic. Este o ofertă imensă. Ei au o perioadă de cules de 6 — 8 luni pe an, în timp ce noi avem de numai 2 — 3 luni pe an. România are în jur de 1,4 milioane de familii de albine, iar China are peste 8 milioane. Statistic, ei nici nu știu câtă miere au și cât consumă, dar o dau ieftin. 2016 este primul an cu un blocaj total privind exportul de miere din România„, a declarat Ioan Fetea, la Târgul Național al Mierii.
Potrivit Agerpres, Germania prelua până acum 80% din exportul de miere al României. „Germania era principalul partener al nostru, pentru că lua aproape 80% din mierea românească. Piața mierii în lume o face Germania. Nu numai că este cel mai mare producător, cel mai mare importator, dar Germania este și cel mai mare procesator și exportator din lume, pentru că au bani, au fonduri și își permit să aducă miere din toată lumea. Am fost la Hamburg și am văzut în port vapoare întregi cu miere. Am fost și în China, într-un depozit de 4.000 de tone de miere și când am văzut ce miere aveau… era surogat, apă chioară și mirosea… Și o duceau la Hamburg (…). Acolo, în Germania, o amestecă cu miere de calitate, din România, Ungaria, Bulgaria, și mai nou cu miere din Ucraina, care este o miere de calitate. Datele oficiale arată că în jur de 5.000 de tone de miere din Ucraina au migrat către UE, dar realitatea este că s-au depăsit 10.000 de tone. Ei nu au o cotă de a intra pe piață UE, pentru că s-a încercat să se ofere un ajutor Ucrainei în contextul situației cu Rusia. Și vă pot spune că Ucraina are o apicultură bună, deosebită, produc în jur de 70.000 — 80.000 de tone de miere pe an, de peste trei ori mai mult decât România. Au 3,5 milioane de familii de albine, în timp ce noi avem doar 1,4 — 1,5 milioane”, a explicat președintele asociației.
Ioan Feta susține că România a ajuns să importe anual până la 2.500 de tone de miere, ceea ce reprezintă aproape 20% din consumul intern. Președinte ACA afirmă însă că aceste produse au o calitate îndoielnică, iar ca drept dovadă în acest sens stă faptul că sunt comercializate la prețuri mult mai mici decât costul de producție al unui apicultor din țara noastră.
„Consider că ar trebui să ne protejăm producția internă de miere și să nu le mai amestecăm. Nu este nicio problemă că importăm, dar în borcan să punem doar miere din China, miere din Argentina sau numai miere din România, să nu se mai amestece, iar consumatorul să aleagă el ce vrea să mănance. Dacă îi place mierea din China să o mănance pe aceea. Eu sunt convins că nici 2% nu ar mai mânca acea miere, insă în condițiile actuale, când ești mințit pe față, pentru că scrie miere UE și non UE, nu ai de unde să știi țara de unde provine. Pe noi, pe apicultorii români, ne obligă să respectăm trasabilitatea, până la nivel de lot. În acest context, noi am făcut chiar un proiect de lege prin care mierea românească să poate fi protejată, să nu se mai cupajeze cu toate surogatele aduse de afară și am cerut să se pună chiar și o taxă vamală pe produsele extracomunitare, ca să ne putem proteja producția internă„, a adăugat Fetea.
Românii consumă, în medie, 550 de grade de miere anual, cifră care plasează țara noastră la coadă unui clasament alcătuit la nivel european. Chiar și așa, cifrele sunt îmbucurătoare pentru apicultorii români, care afirmă că în urmă cu zece ani consumul era și mai mic.
România produce, în medie, 20.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins, anul trecut, 1,47 milioane de familii de albine. La nivel național, sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceștia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.