27 mai 2022 - 02:46

In Maramures, fermierii culeg livezile cu somalezi si irakieni

Lipsa fortei de muncă în agricultură îi determină pe fermieri să recurgă la soluții inedite, inclusiv la angajarea de refugiați străini în țara noastră, după cum informează Agentia Locala a Fortei de Munca si Protecției Sociale Maramureș.

Astfel, fermierii pomicultur din județ, au făcut apel la ALFMPS-Maramureș, pentru a putea angaja zilieri din rândul refugiaților, care să îi ajute să culeagă fructele din livezi.

Așa se întâmplă că, în livezile din nordul țării lucrează, alături de români, zilieri din Somalia, Irak sau Iran, aduși la muncă în fiecare dimineață de la centrul de refugiați din Șomcuța Mare. Pentru o zi de muncă, zilierii refugiați primesc câte 100 de lei și trei mese pe zi.

Fermierii care i-au angajat susțin că refugiații sunt foarte harnici și foarte atenți la fiecare operațiune pe care trebuie să o facă. Alături de refugiați, însă, în România mai sunt încă 15.000 de străini cu permise de ședere pentru a munci, majoritatea fiind veniți din Nepal, Turcia, Vietnam și China, alți 14.000 așteptând vizele, în condițiile în care angajatorii români, inclusiv din agricultură, au cerut suplimentarea numărului de vize cu încă 10.000.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.