16 mai 2022 - 08:09

UPDATE – În ce condiții se permite activitatea piețelor agroalimentare

UPDATE: În urma ședinței, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a mers în cea mai mare piață din oraș pentru a-i anunța personal pe comercianți și producători că piața v-a rămâne deschisa, deși, în mod obișnuit, acea piață devenea una închisă în sezonul rece, Vestea a fost primită cu bucurie, deși, comercianții stiu că-și vor petrece iarna în frig și vor avea și pierderi datorită înghețului.

”Ori vom ieși cu tarabele în fața clădiri, cum se va întâmpla la Piața din Micro 5, iar la Piața de Lactate se va face vânzarea de la geam. Se vor întoarce tarabele, acolo fiind problema cu frigul și cu asigurarea condițiilor igienice pentru a face actul comercial. Talciocul se va închide”, a spus Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

O situație deosebită este la piața de lactate și la piața de flori din Muncipiul Buzău, unde există spații închise, soluția optimă fiind vânzarea la geam.

WhatsApp Image 2020 11 08 at 16.43.50

Mai multe despre vizita primarului Constantin Toma puteți vedea aici

Primarul comunei Berca a anunțat că piețele vor rămâne închise, însă comercianții vor putea vinde în afara acesteia:  ”In urma sedintei de astazi organizata de catre Instituția Prefectului, analizandu-se situatia tuturor pietelor din judet, este obligatoriu ca la Berca, piata agroalimentara, fiind una inchisa fara posibilitate de desfiintare a pereților exteriori, sau de demontare a ferestrelor, va funcționa prin reamplasarea standurilor de vanzare in afara pieței, iar târgul comunal va fi închis pe o perioadă de 30 de zile”, a declarat Ionel Dobrița, primarul comunei Berca.

 

Prefectul județului Buzău, Leonard Dimian, alături de subprefecții Adina Moiseanu și Alecu Vasile, au convocat astăzi, 8 noiembrie, o ședință alături de primarii care au în administrare piețe agroalimentare. Conducerea Instituției Prefectului le-a adus la cunoștință noile prevederi ale Hotărârii de Guvern nr. 935/2020, care privesc suspendarea activității piețelor agroalimentare în spații închise, a târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte, volante și a talciocurilor. Hotărârea permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

În urma discuțiilor purtate la nivelul Instituției Prefectului, s-a dispus ca în municipiului Buzău, din cele patru piețe organizate, două (Piața centrală și Dorobanți II) să devină deschise datorită existenței posibilității desființării pereților exteriori, pentru una ( Piața Micro V) activitatea se va desfășura în afara incintei acesteia, prin amplasarea tarabelor în zonele din imediata vecinătate, iar Piața Micro XIV va rămâne deschisă, activitatea desfășurându-se cu respectarea normelor de protecție sanitară.

În municipiul Râmnicu Sărat, piața va deveni deschisă prin rabatarea/desființarea pereților exteriori, iar în comuna Berca activitatea pieței se va desfășura prin amplasarea standurilor în afara acesteia.

În celelalte comune ale județului Buzău, funcționează piețe în aer liber, care nu sunt vizate de noile prevederile Hotărârii de Guvern nr. 935/2020.
Pentru respectarea noilor prevederi legislative, se vor organiza controale periodice pentru a ne asigura că măsurile dipuse sunt respectate.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.