Atenție producători locali din sectoarele horticol și zootehnic – o primărie oferă sprijin

Acei producători locali din sectoarele horticol și zootehnic afectați de pandemia de COVID-19 trebuie să știe că omologii lor din Mureș au primit sprijin de sute de milioane de lei vechi de la Consiliul Local și Primăria Batoș, un exemplu demn de urmat și pentru alți edili din țară.

De altfel, producătorii de miere, mere și suc de mere mureșeni livrează celor 430 de elevi și preșcolari din comună miere de albine și suc de mere, pe lângă produsele cuprinse în programul naţional „Laptele, cornul şi mărul”.

„Pentru administraţia locală, elevii şi copiii noştri au fost o prioritate. În privinţa oferirii acestor produse locale, cu atât mai mult în această perioadă de pandemie, când sănătatea şi învăţământul au fost o prioritate pentru noi, ne-am gândit că ar fi bine să oferim elevilor din comună produse locale, produse bune, cum ar fi mere, suc de mere, miere de albine şi alte astfel de produse. Venim astfel şi în sprijinul producătorilor locali, al agricultorilor din comuna Batoş.

A fost bine primită această propunere, Consiliul Local a fost de acord, am alocat suma necesară pentru a se iniţia acest proiect şi ne bucurăm că putem face ceva pentru copii şi pentru producătorii noştri. Este vorba de 430 de elevi şi preşcolari din comuna Batoş, care au primit mere, miere de albine şi urmează să primească suc de mere. Costurile sunt suportate din bugetul local, pentru anul în curs s-a alocat suma de 30.000 lei. Nu ne opreşte nimic când este vorba despre copiii noştri să alocăm orice sumă pentru ei”, a declarat, pentru Agerpres, primarul comunei Batoş, Dinu Dumitru Cotoi.

Edilul a adăugat că au fost multe discuţii pe marginea programului naţional „Laptele, cornul şi mărul” și, cu toate că mărul de Batoş se regăseşte în acesta, ideal ar fi fost ca şi celelalte produse să fie dintre cele locale.

„Şi noi am avut discuţii pe marginea programului «Laptele şi cornul» şi mi-ar fi plăcut să poată fi făcut cu produse de la noi. Am găsit mărul de Batoş care face parte din acest program, dar nu am găsit laptele, cornul, biscuiţii din zonă. Atunci am spus să oferim totuşi şi produse locale, nu numai măr, ci şi alte produse”, a continuat primarul.

Producătorii sunt încântaţi de sprijinul acordat de administraţia publică locală, care a venit la momentul potrivit.

„Eram într-un moment în care aveam de făcut investiţii şi mi-a părut foarte bine atunci când am fost sunat şi mi s-a propus să oferim miere copiilor din Batoş. Am pus la dispoziţie 420 de borcane de câte 350 de grame de miere polifloră. Noi avem laborator propriu, avem maşină de ambalat şi etichetat borcane, toată familia am luat parte inclusiv la livrare.

Am văzut copii foarte entuziasmaţi, unii copii nu au posibilitatea să mănânce miere, fiindcă părinţii nu le cumpără şi e foarte bine că s-a făcut acest program fiindcă de mici vor gusta şi vor aprecia produsul”, a declarat la rândul său apicultorul Ioan Moldovan din satul Uila, al comunei Batoş.

MADR doar finanțează programul

Chestionat la finele lunii acestui an cu privire la ce se va întâmpla cu programul „Cornul și laptele” desfășurat în școli care, conform unei noi HG se v-a schimba începând din 2021, Adrian Oros a replicat: „Programul Cornul și laptele era unul deja finanțat prin Ministerul Agriculturii, dar sarcina de a distribui acele produse le au consiliile județene și inspectoratele școlare. Noi vom finanța în continuare acel program tocmai pentru a păstra și a respecta contractele cu furnizorii. Sunt bani europeni.

Produsele trebuie să ajungă, fie la copii, fie la cei care gestionează la nivel local, astfel încât să se poată redistribui către alte entități, spitale, centre de carantină. Legislația a fost modificată în așa fel încât să ne pliem pe realitatea de astăzi, pe evoluția Covid-ului”.

Fiind un program în derulare finanțat din bani europeni, ministrul Oros declara că produsele de tip lapte și corn vor fi redirecționate de către oficialii locali, acolo unde acestea sunt necesare: „Nu putem să oprim și să pornim programul în funcție de școliile închise sau deschise, sau să-l modificăm săptămânal, din acest motiv am venit cu o flexibilitate, dând posibilitatea celor care implementează programul să valorifice aceste produse”, a mai afirmat ministrul de resort în februarie 2021.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole