In atentia cultivatorilor de porumb! Buletin de avertizare pentru Ostrinia nubilalis


Urmăriți online capturile dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera în cultura de porumb cu ajutorul aplicației Evalio® AgroSystems: http://www.evalioagrosystems.fmc.com

Evoluția capturilor fluturilor de Ostrinia nubilalis în perioada 1 – 16 iunie 2020, în România

FMC România a amplasat pe întreg teritoriul țării peste 430 capcane (clasice și automate, pe bază de feromoni) în aproximativ 80 puncte de monitorizare. Valorile rezultate din citirea capcanelor sunt introduse în aplicația EVALIO® Agrosystems, după ce acestea sunt validate de către specialiștii FMC și cercetătorii entomologi de la INCDA Fundulea și SCDA Lovrin.

 • La emiterea prezentului buletin de avertizare s-a ținut cont de cele trei criterii: biologic, fenologic și ecologic.
 • Primii adulți de Ostrinia nubilalis au fost observați la final de luna mai, iar începând cu a doua săptămână de monitorizare (8-12 iunie), s-a observat o creștere a numărului de fluturi capturați în majoritatea zonelor monitorizate. La sfârșitul săptămânii trecute, au fost observate deja ponte depuse, iar în următoarele zile vor apărea larvele neonate (primul stadiu larvar).
 • Datorită condițiilor de climă specifice din zona dumneavoastră, înainte de a aplica tratamentul vă recomandăm să vizitați culturile de porumb, în vederea identificării stadiului de dezvoltare al dăunătorului.
 • La culturile de porumb avansate în vegetație, se poate identifica ponta depusă pe partea dorsală a frunzelor superioare, în grupe de câte 15-20 de ouă, precum în fotografia de mai jos.
Sursă foto: FMC România

Coragen® este sistemic și combate dăunătorii în toate stadiile de dezvoltare: ouă, larve și adulți;

 • este eficient și la temperaturile ridicate din timpul verii de până la 33-34°C;
 • este rezistent la spălare, dacă precipitațiile survin la mai mult de 2 ore după tratament;
 • este selectiv și protejează entomofauna utilă, refăcând echilibrul natural dintre prădători și paraziții dăunătorului;
 • momentul optim de aplicare este de la depunerea pontei până în primele două zile de la eclozare (larve neonate);
 • datorită activității ovi-larvicide excelente, Coragen® previne pătrunderea larvelor în tulpină sau în știuletele de porumb și reduce pagubele cantitative și calitative determinate de atacul Ostrinia nubilalis în culturile de porumb;

Avaunt® asigură o protecție excelentă a culturii tratate și are un efect puternic asupra ouălelor și larvelor de lepidoptere în toate stadiile de dezvoltare;

 • Acționează prin contact și ingestie, iar după ce pătrunde în organismul dăunătorului produce un efect neurotoxic ireversibil;
 • Nu este influențat de temperaturile ridicate din momentul aplicării (optimul aplicării 22-34⁰C);

Insecticidele Avaunt® și Coragen® pot fi achiziționate din rețeaua națională de distribuție autorizată. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați reprezentantul local al FMC România sau să accesați site-ul companiei: fmcagro.ro.


Ostrinia nubilalis (sfredelitorul porumbului) este un dăunător polifag periculos, care poate afecta serios cultura de porumb.

La început, larvele consumă din frunze (atacul în primele faze), iar apoi sapă galerii în tulpina plantelor de porumb. Acest lucru determină frângerea tulpinilor de la punctul de atac sub greutatea știuleților sau a vântului, reduce capacitatea de nutriție a plantelor și toleranța la secetă.

Sursă foto: dr. ing. Otilia Cotuna

Atacul după formarea știuletelui provoacă pagube însemnate și determină pierderi de producție, dar și compromiterea calității recoltei, prin instalarea unor boli de putrezire, în condiții de umiditate atmosferică crescută (precipitații) înainte de recoltare.

În urma atacului de Ostrinia nubilalis la știuleți, pe leziunile produse se pot instala fungii micotoxigeni Fusarium graminearum, Fusarium verticillioides și Aspergillus flavus. Acești fungi contaminează cariopsele cu micotoxine periculoase pentru sănătatea oamenilor și a animalelor, depreciind calitatea (deoxynivalenol, zearalenon, fumonisine, aflatoxine). O densitate mare a larvelor de Ostrinia pe plantă predispune la infecții cu fungii amintiți, iar în condiții favorabile de climă, nivelul de micotoxine din boabele de porumb poate depăși limitele maxime admise. O recoltă contaminată va fi greu de valorificat sau chiar imposibil.

Aplicarea corectă a tratamentului insecticid pentru combaterea generației I de Ostrinia nubilalis asigură în primul rând o combatere eficientă a acestei generații și reduce rezerva de dăunători pentru generația a II-a. În plan secund, controlează o parte din generația I de Helicoveropa armigera.

Aceste informații sunt cu titlu informativ, iar pentru aplicarea corectă a tratamentelor vă rugăm să efectuați un control fitosanitar culturilor dumneavoastră, pentru a determina prezența adulților, a pontei depuse sau a larvelor eclozate și, ulterior, efectuați tratamentele necesare.

Utilizați produsele de protecția plantelor în siguranță și cu responsabilitate. Când aplicați produse pentru protecția plantelor, urmați întotdeauna instrucțiunile menționate pe etichetă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole