25 ianuarie 2022 - 09:51

În câte abatoare va putea fi realizată sacrificarea mieilor

Doar cinci abatoare sunt autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor pe raza județului Alba, locații unde crescătorii de oi vor putea efectua sacrificarea mieilor, cu respectarea tuturor regulilor de igienă și siguranță alimentară.

Unitățile de abatorizare sunt localizate în orașele Blaj și Cugir, respectiv în localitățile Ighiu, Miraslău şi Mesentea.

„Reprezentanții Instituției Prefectului și Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba recomandă unităților administrativ-teritoriale, care dețin centre provizorii pentru sacrificarea mieilor și care doresc să le activeze în această perioadă (premergătoare Sărbătorilor Pascale), maximă precauție, în contextul creșterii cazurilor pozitive de infectare cu SARS-CoV-2.

Se impune o analiză foarte atentă și responsabilă înaintea inițierii unor demersuri pentru autorizarea centrelor temporare de sacrificare a mieilor, având în vedere evoluția pandemiei de COVID-19, riscul crescut de contaminare cât și obligația de a respecta restricțiile instituite în contextul epidemiologic”, se precizează într-un comunicat postat pe site-ul DSVSA Alba.

Potrivit sursei citate, organizarea unor astfel de centre de sacrificare a mieilor ar favoriza contactul direct între mai multe persoane şi formarea unor grupuri mari de oameni, ceea ce contravine măsurilor instituite de autorităţile publice implicate în combaterea pandemiei COVID-19.

Un „alt mare pericol”, în aceasta perioadă, este reprezentat de evoluţia a numeroase focare de pestă porcină africană, distribuită geografic pe tot teritoriul judeţului, mai atrag atenţia cei de DSVSA Alba.

„Ca o primă soluţie faţă de cele specificate anterior, menţionam că la nivelul judeţului Alba există abatoare autorizate sanitar-veterinar unde ar putea fi sacrificaţi mieii în condiţii de maximă siguranţă, după cum urmează: SC Transeuro SRL – Ighiu, ACA Cugir, SC Luca Prod Carn SRL – Mirăslău, SC Montana Popa SRL – Blaj şi SC Ovin Pres Carn SRL -Mesentea”, precizează sursa citată.

Carnea provenită de pe urma sacrificării mieilor în abatoare autorizate poate fi comercializată de către deţinătorii de oi, operatori economici înregistraţi sau autorizaţi sanitar-veterinar, în supermarketuri, măcelării, pieţe agroalimentare, iar mieii proveniţi din exploataţii non-profesionale sacrificaţi în abatoare pot fi comercializaţi de către proprietari în cadrul halelor agroalimentare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor sau direct către consumatorul final.

Crescătorii de oi care se află la distanţe mari de un abator autorizat sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor au posibilitatea să sacrifice mieii în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale în „Centre de sacrificare miei” autorizate temporar, la solicitarea şi cu asumarea întregii responsabilităţi de către reprezentaţii UAT-urilor care deţin astfel de obiective, cu respectarea strictă a prevederilor legale în vigoare.

Ca urmare a confirmării scrapiei în anumite județe se monitorizează circulația ovinelor și caprinelor destinate sacrificării, respectiv întregul traseu de la ferme sau exploatații de origine către abatoare autorizate sanitar veterinar sau centre de sacrificare autorizate temporar, a anunțat la rândul său ANSVSA.

Funcţionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 30 martie – 3 aprilie 2021 (premergătoare Paștelui catolic), respectiv, în perioada 21 aprilie-1 mai 2021 (premergătoare Paștelui ortodox), între orele 07:00 – 17:00.