27 mai 2022 - 03:09

In 2020, stocurile de soia vor scadea cu 13 %. Ce se va intampla cu pretul?

Potrivit estimărilor ABN Amro, în afară de problemele cauzate de condițiile meteo total nefavorabile agriculturii în acest an, volatilitatea mai mare a prețurilor cerealelor este cauzată și de problemele legate de ofertă. În afară de bolile care pot pune în pericol culturile (cum ar fi ciupercile) și insectele (cum ar fi invazia războiului de toamnă în Asia), condițiile meteorologice au o influență deosebit de semnificativă asupra prețurilor.

Până în prezent, în 2019, condițiile prea umede sau prea uscate s-au dovedit nefavorabile pentru culturi. În SUA, precipitațiile abundente și inundațiile au avut un efect negativ asupra condițiilor de cultură și plantările au fost amânate. În cele din urmă, acest lucru a venit în detrimentul calității culturilor. Între timp, fermierii din Rusia, Ucraina, UE și, de asemenea, din Australia, s-au confruntat cu precipitații reduse și temperaturi ridicate, care au afectat câmpurile de cultură.

La rândul ei, România, care încă de acum doi ani a revenit în rândul marilor producători mondiali de soia, ocupând chiar locul doi în Uniunea Europeană, contabilizează o oarecare pierdere de producție, tot din cauza condițiilor meteorologice.

În aceste condiții, investitorii traduc aceste circumstanțe în scenarii viitoare de ofertă și cerere pentru piețele de cereale, inclusiv pentru soia. Acest lucru provoacă multă volatilitate a prețurilor pe termen scurt. Când sentimentul este negativ, investitorii își extind pozițiile scurte și se așteaptă la o scădere a prețurilor. Când sentimentul este mai favorabil, investitorii își extind pozițiile lungi, deoarece se așteaptă ca prețurile să crească. În prezent, investitorii trebuie să digere noutățile despre căldura din SUA, recolta bună de grâu din Germania și vânzările de soia din Rusia către China.

Ca urmare, conflictul comercial continuă să influențeze prețurile de soia pe termen scurt. Incertitudinea cu privire la cererea chineză de soia care va merge înainte rămâne mare. Între timp, focarul de pestă porcină africană înseamnă că fermierii de porci din China cumpără mai puține soia. Acest lucru afectează în principal exporturile de soia din America Latină în China.

În sezonul următor (2020), cererea globală pentru soia va crește cu 2%, potrivit International Grains Council (IGC). Totuși, producția totală va scădea cu aproape 4%. Drept urmare, se estimează că stocurile vor scădea la 13% din consumul total sau la 6-7 săptămâni din consumul disponibil. În acest scenariu, prețurile de soia se vor recupera în timpul sezonului 2019/20. Iata in graficul de mai jos estimarile ABN Amro, pentru evolutia preturilor la soia, până la finalul anului 2019:

g 1

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.