25 ianuarie 2022 - 09:26

Impozit ZERO – Măsura pregătită de ministrul Economiei pentru sectorul agricol

Ministerul economiei vrea să elimine impozitul pe salariul minim, pe economie, începând de anul viitor. Măsura ar putea avea un mare impact în sectorul agricol, mai ales că oficialii plănuiesc ca acesta să fie primul domeniu în care se va aplica noua măsură.

În momentul de față, din salariul minim brut, aproape jumătate din bani se duc la stat, iar angajatul mai rămâne în mână cu 1400 de lei din cei 2300 de lei pe care un patron este obligat să-i plătească unui angajat fără studii. Potrivit datelor oficiale, 1.4 milioane de români se află în această situaţie, adică peste un sfert dintre toţi angajaţii din ţara noastră.

Primii care vor beneficia de eliminarea impozitului pe salariul minim, începând de anul viitor, sunt angajații din sectorul ospitalității și cei din agricultură. Motivul care stă în spatele acestei decizii este că cei angajați în aceste sectoare au salariile cele mai mici, iar foarte mulți dintre ei sunt plătiți la negru. Prin eliminarea impozitului, guvernanții speră să elimine plata la negru și să scadă evaziunea fiscală.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a subliniat că această măsură vine în condițiile în care avem cel mai taxat salariu minim din Europa, iar, din acest motiv, mulți oameni se angajează fără acte. Dacă va fi implementată, măsura ar urma să crească salariul mediu din agricultură cu aproape 1000 de lei.