Comisarul european pentru agricultură, declarație-surpriză privind importurile din Ucraina!

O declarație-surpriză a lui Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură, vine să contrazică abordarea Comisiei Europene în legătură cu importurile din Ucraina.

Wojciechowski a afirmat joi că interzicerea temporară a vânzărilor de cereale ucrainene scutite de taxe vamale ar trebui prelungită până la finalul anului, transmite Euronews, citată de AGERPRES.

După ce Rusia a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră, mari cantităţi din cereale ucrainene, mai ieftine decât cele din UE, au rămas în Europa Centrală şi de Est, importurile din Ucraina afectând serios vânzările fermierilor locali.

În 2 mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică importurile din Ucraina de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie urmează să expire pe 15 septembrie.

Săptămâna trecută, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că ţara sa se opune cu fermitate oricăror restricţii la importurile de cereale impuse de ţările vecine, după expirarea termenul stabilit de UE, pe 15 septembrie.

La rândul lor, alte state membre UE, precum Germania şi Franţa, şi-au exprimat îngrijorarea privind impactul restricţiilor asupra integrităţii pieţei unice europene.

- Publicitate -

Comisia Europeană, care a negociat acordul în încercarea de a preveni măsuri de retorsiune necoordonate din partea statelor membre din Europa de Est, a insistat că se va renunţa la interdicţie pe 15 septembrie, urmând a fi făcute eforturi privind îmbunătăţirea capacităţii de transport şi depozitare, precum şi a infrastructurii.

Cu atât mai surprinzătoare este, în acest context, declarația de joi a comisarului Wojciechowski – care este totuși polonez – prin care acesta sprijină explicit prelungirea interdicţiei până la finalul anului, contrazicând astfel politica executivului comunitar.

„Observaţia mea este că această interdicţie locală funcţionează bine, au fost oprite importurile directe către aceste cinci state, dar am văzut şi consecinţe negative, în general, pentru piaţa UE, deoarece importurile au continuat către alte ţări care au nevoie de cereale ucrainene, cum ar fi Spania, Italia şi Ţările de Jos”, le-a spus comisarul pentru agricultură parlamentarilor europeni.

„Ne putem aştepta – aceasta este observaţia mea – ca în cazul în care interdicţia nu va fi prelungită să avem aceeaşi problemă pe care am avut-o înainte în cazul celor cinci ţări”, a adăugat Janusz Wojciechowski.

Potrivit acestuia, deschiderea completă a pieţei sau închiderea ei reprezintă „extreme diferite”. Oficialul european a sugerat, însă, o a treia opţiune posibilă, în care să fie menţinută interdicţia temporară, dar să fie acordat sprijin financiar suplimentar pentru a susţine transportul.

Wojciechowski spune că doar 2% – 3% din cerealele ucrainene sunt transportate către ţări din afara UE, inclusiv în Africa, deoarece costurile de transport sunt prea ridicate, astfel încât operaţiunea „nu este viabilă economic”. În consecinţă, majoritatea cerealelor rămân pe piaţa europeană.

„Aceasta este principala barieră: transportul nu funcţionează bine”, a declarat comisarul European pentru agricultură.

Acesta a prezentat un nou program de subvenţii pentru a ajuta firmele din Ucraina să-şi aducă vapoarele cu cereale spre porturile UE şi să le vândă pe plan global. În opinia sa, subvenţiile ar trebui să fie în valoare de 20-30 euro pe tona de cereale, în funcţie de destinaţia finală. Astfel ar rezulta un program de 600 milioane de euro, plătit din bugetul UE, pentru a facilita transportul a 20 milioane de tone până la finalul anului, a explicat comisarul.

Wojciechowski a subliniat că planul este „propunerea sa personală”, dar l-a discutat pe plan intern cu colegii săi şi cu reprezentanţii Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei, precum și cu reprezentanţii Ucrainei.

„Cred că este cea mai bună soluţie şi sper că întreaga Comisie Europeană să-l analizeze şi să-l aprobe. Problema este dificilă şi trebuie să acţionăm în spiritul solidarităţii cu fermierii, cu statele membre afectate de situaţie, dar şi cu Ucraina”, a adăugat comisarul european pentru agricultură.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole