Din păcate pentru România, în ciuda faptului că sectorul agricol cunoaște un trend ascendent, performanța sectorului alimentar autohton lasă de dorit. Potrivit unei analize a Băncii Nașionale a României, acesta este unul dintre cele mai putin performante la nivel european.
Actualmente, cererea crescută de produse alimentare este acoperită în mare parte de importuri, datorita gradului exagerat de fragmentare a fermelor împreună cu reducerea efectivelor de animale și insuficiența spațiilor de colectare, depozitare și transport.
Procentual vorbind, exporturile din țara noastră au scăzut în primele cinci ale acestui an cu 1,5%, iar importurile au crescut cu 13%, comparativ cu aceiași perioadă a anului precedent.
În privința exporturilor cu unt, față de anul 2018, România a exportat în Uniunea Europeană în perioada ianuarie-aprilie 2019, 20 tone și a importat 3,450 de tone din țările member (cu 19% față de perioada similară a anului trecut). În total, România a exportat în UE 360 de tone de unt și a importat 8.337 tone.
În cee ce privește exportul aferent brânzei, România a exportat în primele 4 luni ale acestui an, 3,494 tone (cu 17% mai mult față de 2018) și a importat 24.040 tone, în total exportând 12.595 tone și importând 69.980 tone.
Totodată, la finele anului 2019 România a exportat 408 de tone de lapte praf, dar a importat 1.830 tone și, de asemenea, a exportat un total de 314 tone de laptele praf degresat și a importat 6.757 tone.
Un răspuns
Explicatia e simpla, retailerii vor preturi mici la raft, ca sa vaca volume. Pentru asta, recurg la firmele ”de casa”, din intracomunitar, care pot sa livreze la preturi foarte mici. In timpul asta, firmele din Romania nu pot reduce costurile de productie, deci, sunt dezavantajate. Cum nu se pot lua masuri protectioniste si cum toata lumea vrea sa castige, singura solutie pentru firmele autohtone este retehnologizarea (dar cu ce bani?), diversificarea productiei si reducerea costurilor (dar la ce politici fiscale avem si la ce costuri cu forta de munca si celelalte, putin probabil sa se poata asa ceva). Rezultatul il vedem, industria lactatelor din Romania e victima politicilor foarte proaste din ultimele zeci de ani.