Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a avut aseară o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor de fermieri, pe tema importurilor cerealelor din Ucraina. Acesta le-a prezentat fermierilor o serie de măsuri prin care Guvernul intenționează să mențină controlul asupra mărfurilor ucrainene care vor intra în țară, astfel încât să nu afecteze afacerile românilor.
Cu toate acestea, se pare că importul de cereale din Ucraina se va putea realiza, dar în anumite condiții. Potrivit fermierilor prezenți la întâlnire, România va putea importa cereale din Ucraina în baza unor licențe care vor fi emise atât pentru exportatorii din Ucraina, cât și pentru importatorii din România, care pot fi doar procesatori sau producători agricoli din sectorul zootehnic.
”Uniunea Europeană a solicitat Ucrainei să vină cu un set de măsuri care să demonstreze că nu se vor crea perturbări pe piețele celor cinci state limitrofe ei. Una din condițiile impuse Ucrainei este o formă de licențiere a firmelor care vor face operațiunile de import în cele cinci state. Această licențiere durează timp de 30 de zile, se va acorda numai procesatorilor și fermierilor care au zootehnie, care trebuie să demonstreze că consumul lor este mai mare decât stocul pe care îl au și au un necesar de achiziție de pe piața ucraineană.
După aceste 30 de zile, se vor emite licențe firmelor autorizate de Ministerul Agriculturii, iar fiecare transport va fi monitorizat printr-un sistem de GPS. Noi am cerut ca aceste licențe să fie publice, să poată vedea oricine este interesat cine obține o licență, pe ce cantitate de marfă și pe ce perioadă. Dacă se întâmplă acest lucru, noi ne punem toată piața și procesarea internă la dispoziția Ucrainei, dar cel puțin este transparență și nu ne gândim la alte prostii. Totodată, prin acest sistem de licențiere se elimină tot ce înseamnă comerț de către firmele de trading.
Este o măsură de echilibru, sperăm, dar care nu rezolvă problemele. Pentru rezolvarea problemelor fermierilor, trebuie și măsuri complementare. Noi sperăm să se obțină de la Comisia Europeană și derogare de la GAEC-urile 7 și 8, sperăm să se obțină și niște despăgubiri pe care domnul ministru le propune și promite că ar veni din partea Uniunii Europene.
Totodată, noi, asociațiile de fermieri, am solicitat un sistem de sesizare a neregulilor către ANSVSA și către Vamă. Dacă vedem un camion cu numere ucrainene sau moldovenești, care descarcă într-o curte nelicențiată, să putem sesiza și să primim un răspuns în foarte scurt timp. Dacă lucrurile acestea se întâmplă, este un pas spre normalizare, dar lucrurile acestea trebuie să fie transparente, corecte și să se întâmple”, a precizat Teodor Ichim, vicepreședinte FAPPR, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.