26 mai 2022 - 05:37

România lui Păcală: Importăm prune, iar pe ale noastre le dăm la animale!

Noul PNS ar trebui să rezolve multe anomalii din agricultura românească, precum aceea că țara noastră este unul dintre cei mai mari producători de prune din lume, dar, din lipsa capacităților de procesare, le folosim pentru țuică sau pentru furajarea animalelor, importând în schimb prune și gemuri din alte țări, pentru consum, a atras atenția Daniel Botănoiu, președintele Asociației Fermierilor din România.

„Noi am discutat prima data în subgrupul de lucru legat de plățile directe și de sprijinul redistributive unde lucrurile s-au dus în direcția bună și cred că aici mai sunt câteva ajustări de făcut. Sigur că prin intermediul Alianței (pentru Agricultură și Cooperare) au fost transmise aceste propuneri ale noastre. Și aici este vorba despre producerea proteină, de soia, de fasole și mazăre, pe care nu le mai avem astăzi produse în România și nu le mai găsim în farfuria consumatorului, de sfecla de zahăr. de cânepă. Discutăm de asemenea de pomi fructiferi, pentru că ați observat în ultima perioadă că, de fapt, cu toate eforturile făcute de stat, suprafețele n-au crescut. Nu vedem investiții foarte multe în procesare. Suntem unul dintre cei mai mari producători de prune din lume, iar rezultatul final care este? Aducem prune din alte state, care nu sunt comunitare, aducem gem și dulceață din altă parte, iar prunele noastre, de o calitate foarte bună, fie sunt făcute alcool distilat, fie sunt date în furajarea animalelor, ceea ce nu este în regulă”, a arătat Daniel Botănoiu în cadrul emisiunii „Agricultura, o șansă pentru România”, realizată de Cătălin Lența la AgroTV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.