O mare parte din produsele alimentare de bază pe care le consumăm provine din import. Carnea de porc, inputurile și hrana pentru animalele de companie ocupă primele trei locuri în topul importurilor de produse agroalimentare, cu o valoare de 1,2 miliarde de euro, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii furnizate Gandul Financiar.
În 2020, deficitul în comerţul cu produse agroalimentare a fost de aproape 2 miliarde de euro, în condiţiile în care importurile s-au majorat până la 8,9 miliarde de euro, iar exporturile s-au diminuat până la 6,9 miliarde de euro.
Pe primul loc se află carnea de porc, cu importuri de 589 milioane de euro, iar pe doi – inputurile cu 310 milioane de euro, la care se adaugă și importurile de îngrășăminte – 172 milioane de euro, a declarat Aurel Simion, secretat de stat în MADR, pentru Gandul Financiar.
Top 10 importuri de alimente, 2020:
Produs | Valoare importuri |
Carne de porc | 589 milioane euro |
Inputuri – insecticide, rodendicide, fungicide, erbicide, inhibatori de germinare | 310 milioane euro |
Preparate de tipul celor folosite în hrana animalelor | 304 milioane euro |
Brânză și caș | 263 milioane euro |
Cafea | 224 milioane euro |
Ciocolată | 211 milioane euro |
Produse de brutărie, patiserie, biscuiți | 207 milioane euro |
Preparate alimentare nedenumite | 191 milioane euro |
Citrice | 175 milioane euro |
Îngrășăminte chimice |
172 milioane euro |
România importă cantități foarte mari de produse finite, în condițiile în care multe dintre fabricile de la noi au lacătul pe ușă. La acest moment, aproximativ 60% din capacitățile de procesare sunt folosite, mai spune Simion. Motivul este că nu există piață de desfacere și nici materiile prime necesare, ceea ce pune în dificultate anumite sectoare.
Pentru perioada următoare, ar trebui să fie acordată o atenție mai mare retehnologizării unităților disponibile, dar și construirii de depozite pentru fructe și legume, unde situația este și mai grea, a mai precizat Simion.