Unde și cât mai importă/exportă UE? Comerț agroalimentar în cifre

criza energetică si PNS

UE a compensat scăderea importurilor de porumb din Ucraina prin cumpărarea din alte surse, spune Comisia Europeana într-un raport privind comerțul cu alimente, publicat la sfârșitul lunii iulie. În același timp, UE exportă mai multe produse agroalimentare în Africa subsahariană.

UE importă mai mult porumb din Statele Unite, Canada, Moldova și Brazilia

„Uniunea Europeană compensează scăderea spectaculoasă a importurilor de porumb din Ucraina”, spune Comisia.  În martie-aprilie 2022, importurile UE de porumb din Ucraina au scăzut cu 35% față de martie-aprilie 2021, dar „importurile din Statele Unite, Canada, Moldova și Brazilia au compensat parțial această întrerupere a lanțului de aprovizionare”, se mai arată în raportul Comisiei Europene.

CE a adăugat că „în primele patru luni ale anului 2022, fluxurile comerciale de produse agroalimentare au fost în general considerabil mai mari decât cele din aceeași perioadă a anului trecut”.

Produse agroalimentare : exporturile au crescut cu 10%, iar importurile cu 28%

comert UE

În ceea ce privește exportul de cereale, acesta a crescut cel mai mult ca valoare (+1 miliard de euro, adică +26%), urmat de exportul preparatelor din cereale și produselor de morărit (+15%) dar și produsele lactate (+13%).

Raportul Comisiei indică, de asemenea, o creștere bruscă a exporturilor UE către Africa subsahariană : semințe oleaginoase (+83% în volum), cereale (+27%) și preparate din cereale (+14%).

Importurile de produse agroalimentare ale UE din Brazilia au crescut cu 46% pe parcursul perioadei ianuarie-aprilie 2022, în special boabe de soia și făină (2,5 miliarde EUR) și cafea (1,4 miliarde EUR)”. De altfel, valoarea unitară a cafelei a crescut cu 96% într-un an, iar cea a boabelor de soia cu 16%.

Picture of Rona David
Rona David

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture