8 decembrie 2021 - 15:34

Implementarea proiectelor pe fonduri europene, în pericol! ”Prețurile s-au dublat”

Pericol pentru fermierii care au accesat fonduri europene în ultimii ani și se află acum în faza de implementare a proiectelor.

Consultantul Dragoș Apostol a atras atenția în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” asupra unui fenomen care îi pune pe unii beneficiari în imposibilitatea de a-și duce la capăt proiectele. Este vorba despre scumpirea exagerată a materialelor de construcții.

”În momentul de față, pe măsurile care sunt în implementare acum, trăim un fenomen absolut de neimaginat până acum doi ani de zile. Nimeni nu își imagina, de exemplu, că prețul oțelului s-a dublat. Nimeni nu-și imagina că prețul foliei de plastic s-a dublat. Nu mai dau exemplu de alte materii prime și materiale pe care le folosești la construcții. Ministerul nu vine în întâmpinarea acestor proiecte, să ne spună ”haideți să le regândim, să ducem implementarea până la capăt”. Oamenii sunt puși în postura în care vor să le facă, dar nu mai au cu ce. De la simplu la dublu în privința prețurilor la  materiale, deja vorbim de costuri uriașe pentru implementarea proiectelor”, a precizat Dragoș Apostol pentru AGRO TV.

Consultantul a ilustrat această problemă oferind chiar exemplul personal. Acesta spune că a început investiția pentru construirea unor macro-tunele din fonduri europene în ferma sa, însă din cauza creșterilor exagerate ale prețurilor la materialele necesare, se vede pus în imposibilitatea de a finaliza investiția.

”Chiar eu sunt în această situație, și sunt mulți alți fermieri în situația mea. La proiectul meu cu macro-tunelele de cireși, nu pot să le fac. Trebuie ori să diminuez suprafața acoperită, ori să regândesc complet sistemul de acoperire. Sau să găsim o variantă în care avem niște garanții de la Ministerul Agriculturii, să putem să luăm niște credite pe termen lung, ca să acoperim investiția. Sperăm ca ei să-și deschidă un pic viziunea și să regândească această structură, pentru că ea este eronată”, a mai explicat Dragoș Apostol.