Un nemțean este singurul producător din Regiunea de Nord Est a țării care face produse din carne de vânat, precum muflon, cerb sau căprior. Totuși pe lângă acestea, nu a renunțat la produsele pe bază de carne de porc, vită sau oaie, pentru care există cerință mare, zilnic, pe piață.
Cosmin Vișan spune că pe ușa abatorului său din zona Roznov iese lunar o tonă de produse din carne, de la cele tradiționale din porc, vită și oaie, la cele din carne de vânat, cum ar muflonul, cerbul, căpriorul sau mistrețul. Își dorește să se dezvolte și pe viitor și susține că nu va face rabat la calitate.
Materia primă este românească în totalitate, atât din ferma proprie, cât și de la alți fermieri, iar muflonii, cerbii și căpriorii sunt de la fonduri de vânătoare din zona Neamț și Giurgiu. Cosmin își vinde produsele în câteva magazine proprii și speră că va crește fluxul de tăiere și producția de produse.
„Capacitatea noastră este de 4 porci pe oră, 3 oi pe oră sau 3 vite pe oră”, spune nemțeanul.
Din păcate, segmentul produselor din carne de vânat nu este foarte bine dezvoltat în țara noastră, însă Cosmin Vișan e hotărât să continue
„Vânatul îl achiziționăm din fondurile de vânătoare din zona noastră. Achiziționăm muflon și cerb lopătar de la un fond cinegetic din Giurgiu, și colabărăm cu Romsilva în general. Ei ne furnizează carne de vânat – mistreț, cerb comun și căprior”, mai povestește Cosmin Vișan.
Procesul de fabricație este complex, iar fiecare pas este important susține inginerul de producție.
Aspectul produselor este condiționat de structura materiei prime folosite, dar și de structura membranelor utilizate spune Marius Ciobanu, cadru didactic la Universitatea de Științele Vieții din Iași, cel care a testat fiecare dintre produsele producătorului nemțean.
Producătorul din județul Neamț reușește să respecte ceea ce și-a propus încă de la început: să folosească doar carne românească, condimente naturale și să fie atent la toți pașii care trebuie parcurși până când produsul final poate fi vândut consumatorilor.