IGSU: Sfaturi pentru prevenirea incendiilor de vegetaţie

incendiu_vegetatieÎn primul semestru al acestui an, echipajele inspectoratelor pentru situații de urgență au participat la peste 2.500 de intervenții pentru limitarea și stingerea incendiilor de vegetație uscată de pe terenurile agricole, a arderilor pe terenuri virane și a celor de igienizare a deșeurilor menajere, datele statistice înregistrând o scădere cu 50 % a numărului acestora față de perioada similară a anului trecut.
De regulă, aceste situații de urgență se produc pe fondul utilizării de către cetățeni a focului deschis pentru arderea resturilor vegetale de pe terenurile agricole, din curți, grădini și de pe terenurile aflate în vecinătatea imobilelor de locuit, iar condițiile de vânt și nerespectarea măsurilor obligatorii de protecție constituie elemente care întrețin și favorizează propagarea focului.
Arderile necontrolate pot fi soldate, de cele mai multe ori, cu pagube materiale însemnate, pun în pericol fondul forestier, produc efecte negative asupra solului și factorilor de mediu prin diminuarea rezervei de apă și, nu în ultimul rând, pot conduce la pierderi de vieți omenești. Mai mult, pentru limitarea manifestării acestor situații de urgență, intervenția presupune mobilizarea suplimentară a resurselor umane și materiale.
Chiar dacă arderile de vegetație înregistrate nu au afectat culturi agricole pe suprafețe însemnate, înregistrându-se preponderent arderi de miriști pe suprafețe relativ restrânse, în scopul prevenirii acestui fenomen, specialiștii inspectoratelor pentru situații de urgență întreprind măsuri ce vizează:
— intensificarea activității de informare preventivă pentru conștientizarea populației asupra măsurilor preventive și regulilor de comportare ce trebuie respectate pentru reducerea acestui tip de risc;
— instruirea personalului din componența preventivă a serviciilor voluntare pentru situații de urgență, în scopul obținerii unui răspuns prompt și eficient al acestuia în cazul producerii unor astfel de evenimente;
— întreprinderea măsurilor adecvate pentru conștientizarea reprezentanților autorităților publice locale asupra obligațiilor ce le revin, conform prevederilor legale;
— planificarea și executarea controalelor colective cu comisariatele teritoriale ale Gărzii Naționale de Mediu, pentru verificarea respectării legislației specifice referitoare la distrugerea prin ardere a unor deșeuri sau reziduuri combustibile;
— asigurarea schimbului de date și informații privind monitorizarea stărilor potențial generatoare de situații de urgență, cu comisariatele județene ale Gărzii Naționale de Mediu și centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), în baza protocoalelor încheiate.
De asemenea, conform reglementărilor legale în vigoare, APIA poate diminua sau retrage subvențiile pentru deținătorii terenurilor igienizate prin arderea vegetației, în situația în care aceștia nu dețin acceptul din partea autorităților.
Pentru a preveni producerea evenimentelor nedorite, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență reamintește cetățenilor următoarele măsuri de prevenire:
? Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă;
? Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți;
? Supravegherea permanentă a arderii, precum și stingerea jarului, după terminarea activității;
? Utilizarea focului deschis la distanțe mai mici de 40 m față de locurile cu pericol deexplozie (gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m față de materiale sau substanțe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;
? Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleți, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
? Responsabilizarea adulților în ceea ce privește jocul copiilor cu focul și accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc).
Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență nr. 195
din 22 decembrie 2005 privind protecția mediului, actualizată, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice, arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase, fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului și fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență.
Totodată, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, persoanele fizice și juridice aflate în apropierea locului de manifestare a incendiilor produse la păduri, plantații, culturi agricole, miriști, pășuni și fânețe au obligația să intervină cu mijloacele de care dispun pentru limitarea și stingerea acestora.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole