Ieri la Agronomie, azi la APIA! DNA face ordine în agricultură

Ioan Romînu este acuzat de luare de mită și trafic de influență.
dna
Nu e bine să te bucuri de răul altuia, dar parcă începi să crezi tot mai mult în dreptatea divină atunci când vezi că un consilier superior din cadrul APIA a fost reținut fix într-o perioadă în care agricultorii au ajuns în pragul falimentului din cauza faptului că nu le-au fost plătite subvențiile. Ioan Rominu a fost reținut pentru 24 de ore. De asemenea, pe numele unui consilier debutant în cadrul APIA Recas, Silviu Dorin Popescu, a fost incepută urmărirea penală pentru luare de mită.
„În perioadă aprilie-iulie 2016, inculpatul Rominu Ioan, cu ocazia controlului și aprobării dosarului unui fermier, a pretins de la fiul acestuia (denuntător în cauză), cu titlu de mită, o sumă echivalentă cu jumătate din subvenția cuvenită pentru campania aferentă anului 2015, respectiv 22.500 lei. Ulterior după mai multe negocieri cu denuntătorul, inculpatul s-a mulțumit cu sumă de 10.000 lei, pe care a primit-o efectiv la data de 28 iulie 2016, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, se arată în comunicat.
Potrivit DNA, Romînu a pretins și primit cu titlu de mită de la același denuntător sumă de 700 de lei pentru aprobarea dosarului aferent cererii de plată pentru subvențiile din campania 2016, astfel încât plată să se facă fără probleme. ”Din suma respectivă, consilierul superior a reținut sumă de 100 de lei, iar diferență de 600 de lei a remis-o mai departe inculpatului Popescu Silviu Dorin, la care era în fapt repartizat dosarul fermierului”, se mai arată în comunicat.
Romînu a mai solicitat și primit de la același denuntător și sumă de 2.500 de lei, în 12 iulie. “In data de 12 iulie 2016, în sediul aceleiași instituții publice, inculpatul Rominu Ioan a pretins și primit de la același denuntător, cu titlu de folos necuvenit, sumă de 2.500 lei, invocând faptul că acești bani au fost solicitați de un coleg de-al său pentru a aprobă dosarul privind cererea de plată pentru subvenția din campania pe anul 2015”, se arată în comunicat. Ioan Romînu urmează să fie prezentat, vineri, în față judecătorilor de la Tribunalul Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Ieri, la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti au avut loc perchezitii. Doua cadre universitare, tata si fiu, sunt acuzate ca au luat mita suma de 2.500 de euro pentru a promova zece studenti restantieri.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole