Propunerea legislativă a PSD, de completare a articolului 291 din Codul Fiscal, privind reducerea TVA pentru lemnele de foc vândute catre populație, de la 19% la 5%, a fost adoptată în unanimitate în plenul Senatului.
În expunerea de motive se arată că Romania are cea mai ridicată cotă a TVA-ului din UE la lemnele de foc, cu 19%, pe ultimele locuri situându-se Belgia, Olanda și Portugalia cu 6%. De asemenea, se mai subliniază că „Prin propunerea de reducere de la 19% la 5 % a Taxei pe Valoare Adaugată a lemnului de foc necesar încălzirii locuințelor, se dorește asigurarea creșterii nivelului de trai prin reducerea cheltuielilor cu utilitățile în gospodării și protejarea populației care cumpără lemnul de foc de tendințele speculative, prin prețul mare la care se comercializează în prezent. Un lucru este evident – nivelul de trai al românilor rămâne printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană; România, în ciuda puterii de cumpărare foarte mici, are o cota foarte mare de TVA la lemnul de foc”.
Deși măsura urma să intre în vigoare de la 1 iunie 2022, așa cum era prevăzut în forma iniţială a proiectului, un alt amendament admis la proiectul inițial stabilește că aceasta se va aplica de la 1 noiembrie 2021.
„Intrarea în vigoare să fie 1 noiembrie anul acesta, pentru ca, cei care se încălzesc cu lemne de foc, să beneficieze de această scădere a preţului la lemnele de foc în această iarnă. Impactul bugetar este de 150 de milioane de lei, estimat atât de noi (iniţiatorii – n.r.), cât şi de Ministerul Finanţelor Publice. Acest proiect a fost gândit înainte ca această criză a preţului la energie să devină atât de acută, pentru a veni cu soluţii împotriva furtului de masă lemnoasă din pădure. (…) Condiţiile s-au schimbat de la iniţierea proiectului până la votarea sa, iar acum este necesar ca legea să se aplice de anul acesta”, a argumentat Radu Oprea, conform publicației economica.net.
Mai trebuie spus că Ministerul Finanţelor Publice nu a susținut acest proiect legislativ, și pentru a intra în vigoare mai este necesar atât votul deputaților, cât și promulgarea de către președintele Iohannis.