In ultima perioada se remarca un interes crescut fata de infiintarea plantatiilor pomicole atat din speciile „clasice” (mar, par, cires, visin, nuc) cat si din specii „exotice” mai putin cultivate pana in anii trecuti: aronia, goji, potrivit startupcafe.ro.
O categorie importanta pentru micii intreprinzatori, este reprezentata de arbustii fructiferi: mur, zmeura, coacaz, catina.
De unde luam banii
Cei care doresc sa obtina finantare cu fonduri europene pentru o astfel de investitie, pot sa beneficieze de finantare nerambursabila prin Submasura 4.1a – „Investiții în exploatații pomicole” din Programul National de Dezvoltare Rurala, gestionat de catre Agentia pentru Finanarea Investitiilor Rurale (AFIR).
Chiar daca pe parcursul sesiunii din 2015 numarul de proiecte depuse de catre beneficiari nu a fost atat de mare pe cat au fost estimarile, se preconizeaza ca pentru sesiunea 2016 sa existe un aflux substantial de cereri de finantare ce vor fi depuse.
Activitatile pentru care beneficiarii pot obtine finantare:
- infiintarea si modernizarea fermelor pomicole, inclusiv in infiintarea si reconversia plantatiilor pomicole;
- achizitie de utilaje si echipamente agricole noi;
- infiintarea si modernizarea de pepiniere pomicole, inclusiv extinderea capacitatilor de productie a materialului saditor;
- infiintarea si modernizarea unitatilor de procesare la nivelul fermelor si investitii in vederea comercializarii inclusiv magazinele la poarta fermei sau rulotele alimentare prin care vor fi comercializate exclusiv propriile produse agricole (doar ca si componenta secundara a proiectului);
- infiintarea si modernizarea cailor de acces in cadrul fermei, inclusiv utilitati si racordari;
- investitii necorporale: achizitionarea sau dezvoltarea de software si achizitionarea de brevete, licente, drepturi de autor;
Valoarea maxima a finantarii nerambursabile (pentru categoria de „ferme mici” min. 8.000 SO): 300.000 Euro (aprox. 1,3 milioane lei)
Procentul de finantare nerambursabila: 50% – 90% din investitie.
Infiintare plantatie mur – pasii de urmat
Valoarea investitiei este structurata astfel:
A. Cheltuieli infiintare plantatie: 200.000 lei
- Pregatire teren: 15.000 lei
- Material saditor: 26.000 lei
- Sistem de sustinere: 86.000 lei
- Instalatie de irigatie: 73.000 lei
B. Utilaje si dotari: 150.000 lei
C. Cheltuieli generale pentru proiect: 18.000 lei
Total: 368.000 lei (fara TVA)
Sursa: startupcafe.ro