Idei de afaceri: Culturi profitabile care se pot înființa primăvara

catina_clasicaMulte culturi care se pot înființa primăvara au un potențial mare de profit, nu au costuri extrem de mari, însă condiția este ca piața să fie asigurată, iar strategia de vânzări bine pusă la punct.

1.Lavanda

Lavanda se poate cultiva atât toamna, cât și primăvara. Plantarea butașilor, dacă se face primăvara, începe după dezghețarea pământului, adică pe la începutul lui martie.

2.Cătina

Este o cultură din ce în ce mai profitabilă după ce beneficiile fructelor de cătină au devenit și ele cunoscute. Pentru a înființa însă o plantație de cătină aveți nevoie de material săditor de calitate și de un teren pregătit încă din toamnă.

3.Coacăzul

La fel ca și alți arbuști, coacăzul poate fi plantat și primăvara. ”O investiție cu tot ce-i trebuie plantei, cu tot cu instalație de picurare, plante, întreținere în primul an, este de până la 22.000-25.000 de lei. Producția ajunge undeva la 8 t/ha. Prețul este între 7 și 9 lei, dar probabil că încă va mai scădea din cauza presiunii internaționale pe preț, dar chiar și în aceste condiții, dacă faci 8 tone cu 6 lei, vin 48.000 lei. Din primul an s-a scos investiția și rămâi și cu profit. Trebuie ținut cont că primul an de producție vine la 2-3 ani de la plantare și mai rămân încă 12 ani în care poți să câștigi bani”, explică Nelu Orlaie, proprietarul Pepenierelor Hida. (Integral pe agrointel.ro)
 

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Un răspuns

  1. Va rog din suflet, nu mai prostiti lumea cu aceste culturi. Eu am luat, cum se spune, teapa, cultivand lavanda Angustifolia. Nu am cui sa o dau. Este marfa perisabila , in piata nu se vinde iar firmele nu cumpara. Pe tot felul de site-uri vezi formule gen:”aurul mov” , „afacere profitabila”, ” exista o mare cerere pe piata” , etc. Este o mare sarlatanie. Ati dat pe postul Agro Tv doi care aveau asa zisa cultura de lavanda. In fond, aveau cateva sute de tufe, faceau butasi pe care ii vindeau unor fraieri ca mine, neasigurand piata de desfacere ( asta va priveste pe dumneavoastra- a fost raspunsul) . Am cumparat acest soi la recomandarea „marilor specialistii”- soi bun, rezistent la seceta ( in zona Moldovei a fost si anul trecut si anul asta seceta, nu gluma),frig si productivitate buna. Unde vrei sa vinzi, nu incapi de sevtopolis si asta daca cumperi butasii de la anumite firme si cultivi minim un hectar. Mari producatori de sapunuri si pernute cu lavanda, uleiul de lavanda este cautat. Nici pomeneala. Cand am fost sa vand lavanda era plina piata de catina. M-am intalnit cu unul care dadea marfa la tigani spre vanzare. „Am 80 de copaci, nu am ce face cu recolta, am fost un prost ca am bagat banii in asa ceva”. La fel ca si la mine, nu I-a nimeni cantitati mai mici. De coacaze nu stiu ce sa va spun ca nu am vazut in piata. Erau cativa si vindeau cu paharul de plastic. E rusinos sa promovezi un lucru si de fapt sa se dovedeasca o mare gogorita. Va urez numai bine si cand mai realizati cate o emisiune faceti un studiu de piata solid. Am invatat tarziu lectia asta dar am sa spun tuturor sa fie atenti sa nu pateasca ce am patit eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.