8 decembrie 2021 - 15:22

Iată de ce se usucă și cad florile la roșii! Câteva sfaturi

V-ați întrebat de multe ori de ce nu leagă fructele la roșii, pentru că florile se usucă și cad înainte de vreme? Agro TV vă dă câteva sfaturi prin puteți evita fenomenul.

Uscarea și scuturarea florilor la roșii poate avea mai multe motive:

– lipsă de hrană;

– plantele au fost plantate la distanțe prea mici;

– au fost lăsați prea mulți copileți;

– udarea cu apă rece;

– umiditate crescută;

– temperatura prea ridicată în seră (polenizare slabă).

Ei bine, dacă observați mai multe simptome în baza cărora se poate trage concluzia că există o lipsă de nutriție, atunci trebuie să luați în considerare o hrănire adecvată a tomatelor.

Ce elemente determină căderea florilor

Una dintre cauzele care determină căderea florilor la roșii este lipsa de potasiu, care este extrem de necesară în perioada de formare a fructelor. Această lipsă a potasiului se manifestă prin îngălbenirea marginii frunzelor, care ulterior devine maro închis și se sfărâmă, iar între nervurile frunzei se formează pete maronii.

Pentru a elimina deficiența de potasiu, puteți utiliza o infuzie de cenușă sau îngrășăminte de potasiu pentru hrănire: sulfat de potasiu, azotat de potasiu.

De asemenea, roșiile suferă adesea de carența de bor. Acesta stimulează înflorirea și contribuie la germinarea polenului, la formarea fructelor și a semințelor.

Este dificil pentru roșii să absoarbă borul din sol, mai ales pe vreme caldă. În cazul unei lipse de bor în roșii, fructele leagă slab, iar ovarele cad.

Dacă nu li se aplică bor, punctul de creștere al plantei poate deveni negru, iar frunzele tinere vor deveni fragile. De aceea, pentru a preveni îngreunarea creșterii plantei și a stimula formarea ovarelor în timpul înfloririi, este necesar să pulverizați roșiile cu o soluție de acid boric (2,5 g la 10 litri de apă).

Temperatura și umiditatea

În plină caniculă, vinovatul principal pentru căderea florilor de roșii este emperatura prea ridicată de care suferă adesea roșiile din seră.

Dacă temperatura este de 35°C și mai mare, polenul poate deveni steril și polenizarea nu va avea loc, deoarece temperatura optimă pentru formarea și coacerea polenului de roșii este în intervalul 20-25°C.

În aceeași măsură, umiditatea care depășește 70% și ventilarea rea a aerului are un efect negativ asupra fructelor. Prin urmare, sera ar trebui să fie întotdeauna bine ventilată, mai ales după udare.

Foarte important de reținut este să nu udați roșiile cu apă a cărei temperatură este mai mică de 23-25°C!

Ajutați copileții cei mai puternici ai plantei

Dacă observați că ovarele nu s-au format sau doar 1-2 fructe se dezvoltă, nu vă grăbiți să îndepărtați porțiunea, chiar și în cazul roșiilor indeterminate.

Examinați cu atenție planta. Dacă o conduceți în 1-2 tulpini și lăstarii cu inflorescențe inferioare s-au format deja, iar inflorescențele s-au uscat, lăsați cel mai puternic copileț pe tulpina principală sau pe lăstarul lateral. Veți vedea că va fi util chiar și un copileț de ordinul doi.

Transferați apoi punctul de creștere către el ciupind vârful lăstarului, pe care oricum fructele nu sunt legate.

roșii
Păstrați cei mai puternici copileți. Foto: thespruce.com

Dacă problema căderii florilor a apărut la roșiile cu creștere determinată, nu lăsați unul, ci 2-3 dintre cei mai puternici copileți, mai ales dacă planta este puternică. După ce cel puțin o inflorescență este legată pe fiecare dintre aceștia, ciupiți vârfurile copileților pentru a le stimula creșterea.

Atenție însă! Nu exagerați păstrând roșiile cu 5 sau mai multe ramificări, în special soiurile cu fructe mari, pentru că plantele trebuie să fie totuși bine ventilate și iluminate din toate părțile. Țineți cont că, în cele din urmă, căldura va dispărea, iar fructele, cu o îngrijire adecvată, se vor forma pe lăstari noi.

De asemenea, aveți în vedere că nu merită să supraîncărcați plantele cu fructe: la un număr mare de roșii, fructele vor fi mici și nu vor avea timp să se coacă.